Domain yaşam döngülerinden buradaki yazımızda bahsetmeye çalışmıştık, burada domainlerin parasal olaylardan dolayı alabilecekleri durumlara değinmiştik. Bu yazımızda ise yine domainle ilgili bir durum olan Client Transfer Prohibited dan bahsedeceğiz.

Client Transfer Prohibited’ı Türkçeye “müşteri transfer yasağı” olarak çevirebiliriz. Yani bu durum domainimizin transferinin müşteri yani bizim tarafımızdan yapılmasına izin verilmemesine denir. Bu durum domain whois sorgusunda veya siz transfer ederken karşınıza çıkabilir. Bu kod karşınıza geldiyse domaininizi transfer etmek için üzerine konulmuş kilidi kaldırmanız gerekmektedir. Bazı domain firmalarında kilit kaldırma işlemini gerçekleştirmeniz için yetkililerde irtibata geçmeniz ve durumunuzu belirtmeniz gerekmektedir. Fakat kaliteli domain firmalarında bu durum başınıza geldiyse domain panelinize girip domain üzerindeki kilidi tek tuşla kaldırıp işlemlerine devam edebilirler.

domain-transferi

Client Transfer Prohibited durumunun müşteriye zorluk çıkarmak için oluşturulduğu düşünülse de, bu durum sayesinde hesap çalınmaları durumunda domain veya domainlerinizin başka firmalara aktarılmasının önüne geçmek amaçlanmıştır.  Transfer şifresi domain panellerinden veya domaininizi kayıt eden eski firmanızdan alınmalıdır.

Ayrıca domaininizi başka bir firmaya transfer etmek istiyorsanız aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir;

  • Transfer işlemini talep eden kişinin transfer edilecek domaininin sahibi olması gerekmektedir.
  • Domain aktif bir durumda olmalı. Silinmiş, silinmeyi bekleyen, bekleme vb… durumlarda olmamalıdır.
  • Transfer edilecek olan domain minimum 60 günlük olmalıdır. Yani daha yeni aldığınız bir domaini firmalar arasında transfer etmek için 60 günün dolmasını beklemelisiniz.
  • Domain whois bilgilerinden bakıldığı zaman idari yetkili kişinin e-posta bilgileri bulunmalıdır ve bu mail hesabı çalışır durumda olmalıdır. Çünkü bazı firmalar bu mail adresine onay için link göndermektedir, bu linki tıklayıp onay vermedikçe transfer işlemini gerçekleştiremeyebilirsiniz.
  • Domaininizin transfer şifresine sahip olmalısınız ve alan adınızın eski firmanıza herhangi bir borcu bulunmamalıdır.

Yorum Bırakın