Dropshipping nedir? Stoksuz satış anlamına gelen dropshopping, işletme giderlerini ortadan kaldıran ve düşük sermaye ile uygulanabilen bir e-ticaret yöntemidir.

Dropshipping ile standart perakende modeli arasındaki en önemli fark, bu yöntemde satış yapan kişinin herhangi bir stok bulundurmamasıdır. Bunun yerine satıcı ürünü bir başka kişiden alır. Bu kişi genellikle bir toptancı ya da üretici olur. Satıcı siparişi üçüncü partiden alır ve doğrudan müşteriye gönderir. Ürünü görmez.

Dropshipping’in Avantajları

Daha az sermaye gerektirir. Mağaza için bir depo tutmak ve ürün stokları tutmak gerekli değildir. Bu şekilde satış yapmak daha masrafsızdır. Bu modelde bir ürünü satmadan önce satın almanız gerekmez. Müşterinin zaten satın aldığı ürünü almanız gerekir. Böylece ürünün elinizde kalması gibi bir risk oluşmaz.

Başlaması kolaydır. Fiziksel olarak ürünlerle uğraşmak zorunda kalınmadığından para, enerji ve mekan tasarrufu yapılır. Riskler yüzünden endişelenmenize gerek kalmaz.

Bir depo için ödeme yapmaya, muhasebe için envanteri takip etmeye ya da iade işlemleriyle uğraşmaya gerek yoktur. Tüm bunlar satıcının değil, tedarikçinin sorumluluğundadır.

Envanter satın almak ya da depo yönetmekle uğraşmak zorunda olmadığınız için bu satış yönteminde genel masraflarınız oldukça düşüktür. Öyle ki, birçok dropshopping firması işe bir dizüstü bilgisayarla evden yönetim yaparak başlamıştır. Siz büyüdükçe harcamalarınız artar, ancak hiçbir zaman stok yönetimi yapılması gereken bir model kadar masrafınız olmaz.

Esnek konumludur. Bu yöntemle satış yaparken, müşterilerle ve tedarikçilerle kolayca iletişim kurabildiğiniz sürece işletmenizi her yerde yönetebilirsiniz.

Geniş ürün yelpazesi satabilirsiniz. Satacağınız ürünleri önceden satın almanız gerekmediğinden potansiyel müşterilerinize daha geniş bir ürün gamı sunabilirsiniz.

Ölçeklenmesi kolaydır. Geleneksel bir işletmede ne kadar çok satış yaparsanız, operasyon yükünüz o kadar artar. Bu yöntemde ise ek siparişleri yönetme işi çoğunlukla tedarikçiler tarafından yapılacaktır. Böylece iş yükünüz artmadan işletmenizi daha fazla büyütebilirsiniz. Satışların artması iş yükünü her zaman artırır. Ancak bu yöntem, geleneksel satış yöntemlerine göre çok daha az operasyon yükü gerektirir.

Tüm bu avantajlar, dropshipping’i mükemmel bir satış yöntemi gibi gösteriyor. Ne yazık ki bu yöntemin de kendine has belli başlı dezavantajları mevcut.

Dropshipping’in Dezavantajları

Bu satış modelinin en büyük dezavantajı, karının düşük olmasıdır. Bir ürünü kendiniz ürettiğinizde kar marjını istediğiniz şekilde belirleyebilirsiniz. Ancak bu yöntemle sadece komisyon kazanabilirsiniz. Bu nedenle yüksek miktarda para kazanmaya başlamanız uzun zaman alabilir. Bununla birlikte bu yöntemi kullanarak dev birer şirket haline gelmiş olan pek çok satışçı da mevcuttur.

Envanter sorunları. Kendi stoklarınızı tuttuğunuz zaman sattığınız ürünleri takip etmeniz ve hangi ürünlerin stokta olduğunu tespit etmeniz daha kolaydır. Ancak ürünlerinizi farklı firmaların birden fazla deposundan tedarik ettiğinizde, envanterinizi güncel olarak takip etmeniz mümkün olmayabilir. Bu amaçla kullanılan programların her zaman sorunsuz çalışmaması, müşterilerinize elinizde olmayan ürünü satmanız gibi olumsuz durumlar doğurabilir.

Tedarikçiden kaynaklanan herhangi bir sorunda, müşterinin muhatabı sizsinizdir. Bu nedenle yeri geldiğinde tedarikçiden kaynaklanan bir sorun karşısında siz özür dilemek zorunda kalabilirsiniz.

Sonuç olarak, dropshipping mükemmel ve tamamen stresten arınmış bir satış modeli değildir. Her işte olduğu gibi, bu işin de kendine göre zorlukları vardır. Yine de düşük sermaye ile yeni bir satış işine başlamak için son derece masrafsız ve kolay bir modeldir.

5
Sending
User Review
3.86 (7 votes)

Yorum Bırakın