Rakip analizinin, her sektörde mutlaka yapılması gerekir. Doğru yapılan rakip analizi firmanızın ne durumda olduğunu net bir şekilde görmenizi sağlar ve gelecekte yapacağınız atılımlar için öngörü oluşturur.

Sektörünüzdeki firmaların nasıl ilerlediğini ve neler yaptığını görmek ve pazarı incelemek size avantaj ve dezavantajları görme fırsatı sunar. Bu da bütçenizi iyi şekilde yönetmenizi, yapacağınız kampanyaları en iyi şekilde belirlemenizi, hangi ürünlere ağırlık vermeniz gerektiğini ve daha birçok şeyi görmenizi sağlar.

Sektördeki firmalar; rakiplerine yetişmek, rakiplerinin önüne geçmek ya da mevcut kar kapasitelerini arttırmak gibi amaçlarla rakip analizine başvurur.

Bu yazımızda e-ticarette doğru ve işlevsel bir rakip analizi yapmanız için gerekenleri derledik.

Sektörü ve Pazarı İnceleyin

E-ticaret uzaktan baktığınızda, para kazanması kolay ve hedef kitleye hızlı ulaşma imkanı veren bir mecra izlenimi verebilir ancak sektördeki lider markalar bu konuma gelmek için birçok çalışma yapıyor. Yani e-ticaret firmanızı kurduğunuz anda ya da ürünlerinizin satışını e-ticarete taşıdığınızda hedef kitleye hemen ulaşamayabilirsiniz. Hedef kitleniz ile iyi diyalog kurmak ve güvenilir bir marka algısı oluşturmak için yola çıkmadan önce mutlaka yer almayı hedeflediğiniz pazarı ve sektörü detaylıca inceleyin.

Pazar şu an iyi durumda olabilir ya da çok iyi avantajlar vadedebilir ancak önünüzdeki süreçte nasıl ilerleyeceğine dair uzman görüşlerine de başvurmanızı ve detaylı risk analizleri de yaptırmanızı tavsiye ederiz. Böylece yanlış yatırımlar yapmak ya da birikiminizi riske atmak gibi hayatınızı sekteye uğratacak durumlardan kaçınmış olursunuz.

Rekabete Hazır mısınız?

Rekabet, her sektörde mutlaka vardır. Özellikle yer almayı planladığınız sektör gittikçe büyüyen ve birçok kişinin yatırım yaptığı bir sektörse rekabet çok daha fazla olacaktır. Örneğin son süreçte kadın giyim firmaları e-ticaret paylarını oldukça genişletti. Bu sektörde birçok lider marka bulunuyor ve bu markalara her geçen gün yenileri ekleniyor. Kadın giyim gibi bir sektörde e-ticaret yapmaya başlayacaksınız rekabete hazırlıklı olmalı ve rakiplerinize yetişmek için çok çalışmalısınız. Burada Pazar her ne kadar iyi olsa da; düzenli reklam, web site SEO çalışmaları, kampanyalar, müşteri memnuniyeti, kriz yönetimi, hızlı kargolama sağlama gibi birçok konuda kendinizi geliştirmeniz ve işinizi iyi yönetmeniz oldukça önemlidir.

SWOT Analizi Olmadan Asla!

Swot analizi; markanızın güçlü, zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri net bir şekilde görmenizi ve böylece en doğru şekilde ilerlemenizi sağlar. E-ticarete başlamadan önce mutlaka swot analizi yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece markanızı her yönüyle inceleme ve markanızın ne noktada olduğunu görme fırsatı bulmuş olursunuz.

Rakiplerin Fiyatları ve Karları Nasıl?

E-ticarette yer almayı planladığınız sektörde ürün fiyatlarını ve kar durumunu mutlaka inceleyin. Yatırım yapacağınız sektör kısa vadede size kar getirecek mi? Yaptığınız yatırıma değer mi? gibi soruların cevaplarını bilmek ileride yaşayacağınız sorunlarda öngörülü olmanızı sağlayacaktır.

Unutmayın ki rakipleriniz şu an sizden çok daha iyi şeyler yapıyor olabilir ancak sıkı çalışarak ve yaratıcı fikirler bularak onlara yetişebilir hatta rakiplerinizin önüne bile geçebilirsiniz.

Yorum Bırakın