Bir süredir COVID-19’dan korunma amacıyla birçok iş yeri uzaktan çalışmaya başladılar. Şirketler bütün işlerini mesai saatleri boyunca kişisel bilgisayarları üzerinden yürütüyor. Toplantılar, şirket bilgilerini içeren çeşitli çalışmalar evden yapılmakta, çağımızın en büyük tehditlerinden biri olan siber saldırılar evden çalışma döneminde adını daha çok duymamıza sebep oldu. Evden çalışmak bize daha çok sorumluluk yükledi, dosyalarınızı korumanız verilerinizin çalınmaması gibi konular da şu an herkesin aklına takılan bir konu oldu.

Peki kişisel verilerinizi ve şirket bilgilerini korumak için neler yapabilirsiniz? Bu yazımızda isimtescil.net olarak siber güvenliğinizi nasıl sağlayabileceğinize dair önerilerde bulunacağız:

  1. Bilgilerinizi Güncelleyin

Bilgisayarınızın şifresini kimseyle paylaşmayın, güçlü bir şifre seçin ve belirli aralıklarla değiştirmeye özen gösterin. Bilgisayarınızı kullanmadığınız zaman bilgisayarınızdaki programları kapatıp, oturumunuzdan çıkın. Mümkünse ikinci bir koruma da dosyalarınız ya da belgeleriniz için yapabilirsiniz.

  • VPN Kullanın

Evden çalışmaya başlamadan önce kesinlikle şirketinizin VPN’ine bağlanmalısınız. Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, bilgisayarınızın ya da cep telefonunuzun başka bir IP’den internet bağlantınızı sağlamaktadır. VPN, size güvenli bir şekilde internetinizi kullanabilmenizi sağlar. Bu şekilde hem kişisel verilerinizi koruyabilirsiniz hem de şifrelerinizi.

  • İş Yerinizin Bilgisayarını Kişisel İşlerde Kullanmayın

Evinizden çalışmaya başladığınız süreçte iş için kullandığınız bilgisayarınızı kişisel işlerinizi yaparken kullanmayın. İş için kullandığınız bilgisayarda istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir. Bilgilerinizin kopyalanması, yanlış bir adımla iş için kullandığınız bilgilerinizi başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Bunun sonucunda Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ihlal edebilirsiniz. Aynı zamanda ailenizi de bu bilgisayardan uzak tutmalısınız. Örneğin çocuklarınız bilgisayarınızdan oyun indirmeye çalışırsa bilgisayarınıza zarar verebilecek içerikleri hemen indirebilir. Eğer evinizde başka bir bilgisayar varsa sosyal medya, çevrimiçi alışverişlerinizi oradan yapabilirsiniz.

  • Saldırılara Dikkat Edin

Günümüzde e-posta yoluyla bilgisayarlara saldırmak bilgisayarınız ve verileriniz için tehlikeli olabilir. Özellikle koronavirüs e-postaları bu dönemde çok fazla görülmektedir. Bir e-postayı açarken kimin gönderdiğine, e-postanın içeriğine dikkat etmelisiniz. Bunun gibi e-postalar geldiğinde iş yerinizin IT departmanına kesinlikle haber vermelisiniz. Siber saldırılarda bir diğer yöntem ise IT departmanı adına e-posta göndermek. Bu gibi e-postalarda ise IT departmanının görevlerini üstlenmektedir. Sizi zararlı linklere yönlendirebilirler veya parola değiştirme gibi konularda e-posta gönderebilirler.

  • Kurum İçi Güvenlik

İş yerinizin dosyalarına departman üzerinden erişimi kısıtlayın, herkes istediği her dosyaya ulaşmamalı. Şirketinizin güvenlik ve gizlilik politikası bulunmalı. Erişim kuralları olmalı ve tüm şirkete bildirilmeli. Bu süreç içinde çalışanlarınızı bilgilendiren e-postalar gönderin.

  • Yazılım Güncellemeleri

Bilgisayarınızın işletim sistemini yeni güncellemeler geldikçe güncellemelisiniz. Siber saldırılarda sistem açıklarına dikkat edilir. Bilgisayarınızı güncellediğiniz zaman bu gibi saldırılardan bilgisayarınızı, bilgilerinizi korumuş olacaksınız. Yazılım güncellemek sistemdeki açıkların düzelmesini sağlamaktadır.

  • Belgelerinizi Yedekleyin

Evden çalışırken her an beklenmedik kazalar olabilir. Bilgisayarınıza yüklediğiniz bir dosya çalınabilir veya silinebilir. Bu sebepten dolayı verilerinizi şifrelemelisiniz ve yedeklemelisiniz.

Domain ve hosting ile alakalı sorunlar yaşamanız durumunda ise hemen isimtescil.net ile irtibata geçebilir, kaliteli müşteri deneyimi yaşayabilirsiniz!

Yorum Bırakın