Son yıllarda evden çalışma gittikçe popülerleşen ve tercih edilen bir sistem haline gelmişti. Koronavirüs salgını ile birlikte birçok firma evden çalışma sürecini deneyimleme fırsatı buldu. Geçmişte, uzaktan çalışma neredeyse imkansız bir hayalken günümüzde birçok sektör iş modellerini bu doğrultuda geliştirmeye başladı.

Peki ofiste 09:00 – 17:00 çalışma saatlerine alışık çalışanların evden aynı düzende çalışmaları ve verimli kalmaları mümkün mü? Uygun koşullar sağlanırsa evde de gayet verimli çalışabilir. Dijital dünyanın sunduğu imkanlar doğrultusunda aynı ofisteymişsiniz gibi toplantılarınızı gerçekleştirebilir ve iş takibinizi yapabilirsiniz.

Evden çalışmanızı verimli ve kolay hale getirecek bazı ipuçlarını derledik.

Size Uygun Bir Çalışma Alanı Oluşturun

Verimli çalışmanın en önemli koşullarından biri, uygun çalışma ortamıdır. Evde çalışacağınız alanı belirleyin. Masanız ihtiyacınız olan her şeyi konumlandırabileceğiniz bir büyüklükte olsun ve kesinlikle dik şekilde oturabileceğiniz rahat bir sandalye tercih edin. Aksi takdirde bel ve boyun ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu da hem yaşam kalitenizi hem de verimli çalışma kapasitenizi olumsuz etkiler.

İş sırasında sık sık kullandığınız belgeleri masanıza yakın ve kolay erişebileceğiniz şekilde yerleştirin. Tüm çalışma materyallerinizin düzenli olması size ciddi bir zaman kazandıracak ve işlerinizi pratik hale getirecektir.

Ayrıca, çalışma alanınızın ışık almasına özen gösterin. Doğal ışık işinize odaklanmanızı sağlayarak dikkat sürenizi uzatacaktır.

Rutininize Sadık Kalın

Ofiste verimli çalışmanızın en önemli nedenlerinden biri rutinlerinizin olmasıdır. Sabah işe gittiğinizde aldığını bir fincan kahve eşliğinde, mail kontrolü yapmak, günlük iş listenizi çıkarmak, acil işleri öne alarak çalışmak rutinleriniz olabilir. Bunları evde de aynı şekilde devam ettirin. Mekan değişmiş olsa da yapmanız gereken ve sorumlu olduğunuz işler sizi bekliyor. Evdeki hayatın iş rutininizi engellemesine izin vermeyin. Yapmanız gereken ev işlerinizi mesai saatleriniz dışında planlayın. Unutmayın ki evden çalışma düzeninde ofise giderken yolda zaman harcamadığınız için vakit açısından çok daha karlısınız.

Aynı şekilde çok acil işleriniz olmadıkça kendinizi çalışmaya kaptırıp geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmamanızı tavsiye ederiz. Bu durum ev – yaşam dengenizi bozabilir ve hem ev hayatınızı hem de iş hayatınızı uzun vadede kötü etkileyebilir.

Aileniz ile Bazı Kurallar Belirleyin

Aileniz evden çalışıyor olmanızı yoğun çalışmadığınız ya da evde yapılması gereken her şeye zaman ayırabileceğiniz gibi yanlış şekillerde yorumlayabilir. Siz tam işinize konsantre olmuşken ya da önemli bir görüşme yaparken çalışma alanınıza gelme, sizinle sohbet etme ya da evdeki bir şey için yardım isteme gibi sizi etkileyecek davranışlarda bulunabilirler. Bu gibi durumlarda sinirlenmek yerine kurallar belirleyin. Unutmayın ki onlar da evden çalışma sürecini sizinle birlikte öğreniyorlar. Onlara uygun bir dille çalışma hayatınızın devam ettiğini, gün içinde yapmanız gereken işler olduğunu ve bunun için bazı konularda daha dikkatli davranmalarını istediğinizi anlatabilirsiniz.

Mola Vermeyi Unutmayın

Evden çalışma düzeninde bazen öğle arası molası vermeyi dahi unutabilirsiniz. Bu durum işinizde daha çok ilerlemenizi sağlasa da kısa vadeli bir çözümdür. Çünkü mola vermeden çalışan vücut ve beyin yorulduğundan daha önce 5 dakikada yaptığınız işi 10 dakikada yapmaya başlayabilirsiniz. Ofiste nasıl mola veriyorsanız evde de mutlaka mola verin. Masanızdan kalkıp ufak egzersizler yapın, suyunuzu, kahvenizi için ve arada gözlerinizi dinlendirin.

İşle İlgili Olmayan Bildirimleri Kapatın

Mesainize başladığınızda, mümkünse işle ilgili olmayan bildirimlerinizi kapatın. Sosyal medya hesaplarınızdan alacağınız bir bildirim o an konsantre olduğunuz işinizin aksamasına ve ilginizin dağılmasına sebep olabilir.

Yorum Bırakın