Milyonlarca internet kullanıcısı, her gün hatta belki de her saat arama motorlarına girerek adres çubuklarına aramak istedikleri sözcükleri, internet sitelerini yazıyor ve birçok sonuç alıyorlar. Bu oldukça basit bir sistem gibi görünse de bu sistemin altında büyük bir çalışma disiplini, yenilikçi çözümler ve yaratıcılık yatıyor. Google, internet dünyasında bir devrim niteliğinde çıkış yaptı. Hatta birçok kişi için Google internet demek.

Günümüzde en popüler arama motoru olan Google, hizmetlerine her geçen gün yenilerini ekleyerek büyümeye ve kar payını artırmaya devam ediyor. Dünyanın en değerli şirketleri arasında gösterilen Google’ın oldukça ilham verici bir kuruluş hikayesi olduğunu biliyor muydunuz? İsimtescil olarak bu yazımızda Google’ın başarı yolculuğunu ele aldık.

Google Doğuyor

Stanford Üniversitesi’nde doktoralarını yapan Larry Page ve Sergey Brin, Google’ın temellerini attığında takvimler 4 Eylül 1998’i gösteriyordu. Larry Page ve Sergey Brin, araştırma projesi olarak Google üzerinde çalışmaya başladıklarında, o dönemde sadece sayfanın gösterilmesine bağlı olarak sıralama yapan klasik arama motorları vardı. Google yaratıcıları, kullanıcıların internet ortamında aradıkları bilgiye ulaşabilmeleri için bu sistemin yetersiz kaldığını düşünüyordu ve bir garajda tüm dünyayı farklı bir noktaya taşıyacak olan Google’ın yazılımını geliştirmeye başladılar. Kullanıcı isteklerine uygun arama yapma imkanı sunmak isteyen ikili, siteleri belli kriterlere dayanarak inceleyebilen bir sistem olan PageRank teknolojisini kullandı. Sitemin gelişmeye başlaması ve istedikleri noktaya gelmelerinin sonucu Larry Page ve Sergey Brin, 1998’de Google’ı şirket olarak kurup domain adresini satın aldılar.

Google Alan Adı Nasıl Ortaya Çıktı?

 ’10’ rakamının ardına 100 adet 0 konularak yazılan sayı anlamında gelen Googol ismi, matematikçi Edward Kasner’ın o zamanlar 9 yaşında olan yeğeni tarafından konulmuştur. Googol isim verilmiş en büyük sayı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Googol 10 üzeri 100 iken, Googolplex 10 üzeri Googol.

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin şirketleri için isim arıyorlardı. Bu ismin; devasa miktarda veriyi endekslemekle alakalı olması çıkış noktalarıydı. Brin Googolplex sözcüğünü ortaya attı ve Page de Googol sözcüğüyle karşılık verdi. Bu fikirden yola çıkan ikili, Google alan adını satın almak için hemen harekete geçti ancak Brin sözcüğü doğru şekilde yazamadı ve Google.com alan adını aratarak kayıt için müsait olduğunu gördü. Bu ismi Larry Page de beğendi ve “Google.com” 4 Eylül 1998 günü doğmuş oldu.

Şimdi Yükselme Zamanı

Kurulduktan 6 ay sonra, yeni ofise taşınan ve ekibine yeni çalışma arkadaşları ekleyen Google, her gün arama motoru sorgu sayısını arttırmaya devam etti. Silikon vadisinde gelişimi yakından takip edilen Google’a, birçok risk sermaye şirketi yatırım teklifi yapmaya başladı.

Gelişme hızına devam eden Google, yaratıcı ve yenilikçi arama motoru çizgisinden asla taviz vermedi ve her geçen gün sistemine yeni ürünler ekledi ve yeniliklerin öncüsü konumuna geldi. Bugünlerde tüm markaların çok önemsediği ve ciddi reklam bütçeleri ayırdığı Adwors, 2000’lerin başında Google sistemine dahil oldu ve piyasaya çıktığı ilk yılda bile birçok işletmenin ilgisini çekmeyi başardı.

Çok hızlı büyüyen ve çalışan kapasitesini arttıran Google, 2003 yılında Googleplex kampüsünü kiraladı ve 3 yıl gibi kısa bir sürede kampüsü satın aldı. Birçok konuda öncü haline gelen Google, çalışanlarına sunduğu iyi imkanlar ile de takdirleri toplamayı başardı. Çalışanlarına ücretsiz yemek sunan ilk teknoloji şirketi olan Google, elektronik posta sistemi olan Gmail’inde bu dönemde temellerini attı.

Motorola Mobile, YouTube, DoubleClick, Slide.com, Admeld, Nest Labs, On2 Technologies gibi sektörde iyi konuma gelen şirketleri satın alarak etki alanını daha da genişleten Google, inanılmaz bir hızla büyüdü. Birçok şirket hızlı büyüme aşamasında sorun yaşarken, Google büyümeye çok kolay adapte oldu ve birçok iyi girişimde bulunarak sektörde hayranlıkla izlenen bir şirket haline geldi.

Yorum Bırakın