İnternette en sık karşılaşılan sorunlardan biri, girmeye çalıştığınız web sitesinin yavaş açılmasıdır. Günümüzde internet gittikçe daha hızlı bir hale gelse de hala yavaş açılan site sorunları yaşanıyor ve bu durum birçok internet kullanıcısının başına geliyor.

Tarayıcı önbelleği, tam da bu sebeple sık girdiğiniz siteleri saklar ve sonraki girişinizde daha hızlı şekilde siteye ulaşmanıza olanak sağlar.  Cache yani önbellekleme sayesinde sık ziyaret ettiğiniz sitelere oldukça hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Tarayıcınızdan ilk defa açtığınız bir sitenin yüklenmesi biraz zaman alabilir ancak aynı siteye kısa bir süre sonra tekrar girdiğinizde sitenin daha hızlı açıldığını gözlemlersiniz. İşte bu tamamen cache’nin marifetidir. Cache sayesinde site daha hızlı yüklenirken sürekli veri istemez. Bu da sunucunun yükünü azaltır.

Cache Ne İşe Yarar?

İnternet kullanıcıları olarak birçoğumuz aradığımız bilgiye hızlı bir şekilde erişmek isteriz. Uzun süre açılmayan siteler sinirlenmemize ve çoğu zaman o sitede kalmaktan vazgeçmemize sebep olur. Cache tam da bu noktada devreye girer. Siteler tarayıcıdan ilk açıldığında yüklenmeleri biraz zaman alabilir ancak cache, sonraki ziyaretlerimiz için siteyi kaydeder. Böylece web sitesinin hızlı yüklenmesine yardımcı olur. Bunun sebebi, bu verilerin sizin makinenizde depolanmış olmasıdır.

Yani sık sık kullandığınız siteleri ön belleğinize alarak çok daha kaliteli bir kullanım fırsatı yakalayabilirsiniz.

Cache, yalnızca bilgisayarınızda kullanılmaz. Telefonunuzda da sık sık cache kullanırsınız. Örneğin çok severek dinlediğiniz şarkılarınızı Spotify uygulama içinde indirebiliyor ve telefonunuzun çekmediği her yerde rahatlıkla Spotify kullanarak müziklerinizi dinlemeye devam edebiliyorsunuz. Burada Spotify aslında sadece indirdiğiniz müziklerin önbellekte kalmasını sağlıyor.

Cache Faydaları

  • Web siteleri ve uygulamaların performansı yükselir. Böylece kullanıcı memnuniyeti artar.
  • Web önbellekleri sayesinde, sitelerin geç açılması önemli ölçüde engellenir bu da ağ trafiğini azaltarak daha işlevsel ve hızlı çözüm sunar.
  • Önbelleğe alınmış siteler kullandıkça, sitelerin web duyarlılığı artar ve performansları gelişir.

Cache Temizlenmesi

Cache, web gezintilerini hızlı bir hale getirse de dönem dönem ön bellek temizlemesi yapmanız gerekebilir. Çünkü önbelleğin temizlenmemesi, güncellenmiş bir web sitesini, eski haliyle görmenize neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sitenin güncel halini görmek için önbelleği temizlemeniz gerekir.

Ayrıca tarayıcı önbelleği bazen çok fazla dolabilir ve bu da sitelere girme hızınızı yavaşlatabilir.

Böyle sorunlar yaşamamak için belirli aralıklarla bilgisayar ön belliğinizi temizleyebilirsiniz. Bu işlem için bilgisayarınızın tarayıcısına gidip ayarlara gelmeniz ve ardından tarama verilerini temizle butonuna tıklamanız gereklidir. Bu neredeyse tüm tarayıcılarda aynı mantıkla yapılır.

Yorum Bırakın