Her web sitesinin ortak amaçlarından biri olabildiğince trafik çekmektir. Web sitesi hangi sektörde olursa olsun, ziyaretçilerin site içerisindeki davranışlarının bilinmesi ve analiz edilebilmesi, firmalara büyük avantaj sağlar. Site ziyaretçilerinin sitede geçirdikleri süre, ilgilendikleri sayfaya kolayca erişebilmeleri ve sitede yer alan üyelik formunu doldurma gibi davranışlarının incelenebiliyor olması, hedef kitlenin ihtiyaçlarını anlama konusunda oldukça yol gösterici olacaktır.

Başarılı olarak gösterilen web sitelerinin hepsi; kullanıcı deneyimlerini en önde tutar ve kullanıcıları memnun etmek amaçlı güncellemeler yapmaya özen gösterirler. Facebook, Instagram, Twitter gibi herkesçe bilinen firmalar, sürekli dijitalde varlığını kuvvetlendirmek ve müşterilerini memnun etmek için iyileştirme çalışmaları yapıyor. Büyük firmaların web sitelerini geliştirmek için yaptıkları çalışmalar, küçük işletmeler için örnek teşkil ediyor. Sitenizi geliştirmek istiyorsanız bu konuda iyi işler yapmış firmaları incelemenizi tavsiye ederiz.

Bu bağlamda ziyaretçi aksiyonlarının ne kadarının nasıl gerçekleştiğini düzenli olarak ölçmek şarttır. Site ölçümleri için en bilinen ve sık kullanılan yöntem olan Google Analytics; istatistikleri sizin yerinize tutar ve raporlar. Analytics ile web sitenize gelen ziyaretçilere dair çok çeşitli verilere ulaşma şansınız var. Üstelik Analytics, bu verileri önceden belirlediğiniz ölçütlere göre sınıflandırıyor ve çeşitli raporlar oluşturuyor. Ancak Analytics, raporlama kısmında tüm ihtiyaçları karşılayamıyor. Daha kapsamlı analizler isteyen web tasarımcılar için daha farklı ve kolay kullanım sunan araçlar da mevcut. İsimtescil olarak sizler için Hotjar’ı inceledik.

Hotjar nedir? Hotjar, kolay kurulum ve pratik kullanımı ile sitenizdeki eksikleri ve ziyaretçilerin zorlandığı hususları tespit etmenizi bir hayli kolaylaştırıyor. Hotjar sayesinde tüm web sitelerindeki hareketleri anında takip edebilir ve müşterilerin web sitesinde yapmış oldukları aktiviteler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Web sitenize entegre sonucunda kullanıcıların tüm hareketlerini ayrıntılarıyla analiz etmeye yarayan bir araç olan Hotjar’ın kişiselleştirilmiş anketi, satış performans ölçümlemeleri için çok fayda sağlıyor.

Ayrıntılı raporu sayesinde web sitenizi ziyarette bulunan kullanıcıların deneyimlerini aynı zamanda tüm hareketlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Ziyaretçi hangi sayfada nelere tıklamış, nelere odaklanmış veya nelere odaklanmamış gibi soruların cevabını bulmanız mümkün.

Tüm internetteki web sitelerinin 3’te 1’i Word Press tabanlı işletiliyor. Bir Word Press eklentisi olarak çalışabilen Hotjar, Google Analytics verilerini çekebiliyor. Bu şekilde ayrı bir istatistik tutma ihtiyacı duymuyorsanız. Çekilen Analytics verileri üzerinden eklenti ile işlemler yaparak etkili analizler ve stratejiler geliştirebilirsiniz.

Hotjar, çok ilginç bazı özellikler sunuyor. Örneğin Isı Haritası sayesinde web sitenizdeki herhangi bir sayfada ziyaretçilerinizin en çok hangi alana tıkladığına ulaşabiliyorsunuz. Isı haritasının bireysel düzeyi de mevcut. Yani herhangi bir tekil ziyaretçinin web sitenizdeki mouse hareketlerini çizgi şeklinde izleyebiliyorsunuz. Bu özellik web tasarımcılara kullanıcı davranışlarını analiz etmede büyük kolaylık sağlıyor.

Hotjar ile web sitenizdeki herhangi bir sayfayı terk etmek üzere olan ziyaretçiye “neden terk ediyorsunuz” ve “sebebi nedir?” gibi anket soruları yöneltebiliyorsunuz. Buradan edineceğiniz verileri değerlendirerek, bounce rate rakamınız eğer yüksekse, buna karşı önlemler geliştirebilirsiniz. İnsanların sayfanızdan neden çıktığınızı bilmek, o sayfanızı geliştirmek adına önemli bir veri olacaktır. 

Yorum Bırakın