Karantina Sonrası Mağazalarda Satış Süreci Nasıl Başlamalı? Hayatımızda birden çok kısıtlamaya sebep olan Covid19, dünyada ekonomisini de büyük ölçekte etkiledi. Üstelik bu durum sadece vatandaşlar için değil, perakende gibi bazı endüstriler için de giderek zorlaşmaktadır. Her ülke yavaş yavaş normale dönmeye çalışırken mağazaların da açılması söz konusu olmakta. Peki mağazalar faaliyetlerine nasıl devam edecekler? Bu yazımızda bu konuyu ele alacağız.

Coronavirus Kaybolmuyor

Bir günde yeni Covid19 vakalarının eğrisi, özellikle Avrupa’da yavaş yavaş düzleşmeye başladı fakat hala Koronavirüs etkisini göstermekte. ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede, günlük olarak hala binlerce ölüm bildiriliyor.

Koronavirüs sebebiyle ekonomilerin çoğu donmuş halde ve bu durum çok büyük kayıplar yaratacaktır. Ekonomistlere göre Koronavirüs sırasında sadece Polonya’da her gün yaklaşık 7-8 milyar PLN kaybediliyor. Uzun vadeli perspektifte, COVID-19‘un neden olduğu ekonomik yavaşlama her ay büyük ekonomilerin yıllık GSYİH büyümesinde 2 puanlık bir kayıptır. Her gün bizi, çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletme kapanması nedeniyle geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilecek domino etkisine yaklaştırıyor.

Polonyalı girişimcilerin % 84’ünün kısıtlamaların ve sınırlamaların mümkün olan en kısa sürede kaldırılmasını talep etmesinin sebebi ise birçoğu için, kilit altında birkaç hafta daha geçirirlerse ölçülemeyen borçlara veya iflasa neden olacaktı.

Ekonomiyi “Çözme” Planları

Kilitlenmenin yarattığı ekonomik sonuçların farkında olarak, birkaç Avrupa ülkesi bazı kısıtlamaları kaldırmaya ya da en azından sınırları artırmaya başlamıştır. Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’nde daha fazla mağazanın açılması bekleniyor. İspanya bile, hâlâ yüksek olan ölümlere rağmen, normale dönmeye başladı. Ülkeler, komşu ülkelerdeki kötüleşen ekonomik duruma ve değişen politikalara göre hareket etmeye başladı.

Parkları ve ormanları halka açtıktan hemen sonra fikir, perakendeciler için yeterince ümit verici olması gereken perakendeciyi serbestleştirmektir. Bununla birlikte, hem mağaza personelinin hem de müşterilerin hijyen ve güvenliği ile ilgili daha fazla kısıtlama olmayacağı anlamına gelmez. Aslında, kapıları birinin dükkânına açmak, özellikle hazırlık yapmadan ve uygun önlemleri almadan hala zor olabilir. 

Perakendenin Belirsiz Geleceği

Virüsün etrafta olmasıyla hayatımızda çok fazla şey değişti ve hepimiz bu duruma alışmaya başladık. Şimdiye kadar, krizden sonra kriter olarak değerlendirilebilecek tek ekonomi Çin’dir. Covid – 19 vakalarındaki önemli düşüş ve ülke içindeki artan bağışıklık nedeniyle, tüm mağaza ve restoranların% 80’inden fazlası şu an açık.

Ekonomi biraz canlandı, ancak alışveriş merkezlerindeki durum eskisi gibi olmaktan çok uzak. Şanghay’daki alışveriş merkezlerinin karlılığı, kriz öncesi satış sonuçlarına göre %30 azaldı. İnsanlar dışarı çıkıp kalabalık yerleri ziyaret etmekten korkuyorlar ve alışverişi keyifli bir aktiviteden ziyade gerekli bir etkinlik haline getiriyorlar.  Aynı zamanda, bu durum online alışveriş için bir talep yaratıyor. İlginç bir şekilde, SARS salgını, günümüzde Alibaba veya Tencent gibi perakende devlerinin başarısına büyük ölçüde katkıda bulundu.

Perakendecilerin müşterilerinin beklentilerini karşılamasına ve hem onları tutmasına hem de personelini bu süreçte güvende tutmasına yardımcı olabilecek diğer araç ve taktikleri dikkate almaya değer. Görüşümüze göre, mağazalardaki müşterilerle “fiziksel temas noktalarını” en aza indirgemek önemlidir. Müşteriler alışveriş yaparken mümkün olduğunca insan temasından kaçınmayı mümkün kılarak çok daha güvenli hissedebilir. Mağazaya giren kişi sayısını da işe yarayacaktır.

Perakende Mağazanızı Doğru Yola Nasıl Geri Getirebilirsiniz?

Covid19 krizi tüketici davranışında adım değişikliklerine neden oluyor. Online market alışverişinin ve yerel mobil uygulamaların alışveriş için kullanımının yaygınlaşması son 2 ay içinde son 2 yıldan daha fazla arttı. Bu sebepten dolayı perakendeciler, mobil uygulama işlevlerini geliştirmekten başka seçeneklerle karşılaşmayacaklar.

Mevcut ekonomik durum nedeniyle, mağazalar zor koşullara rağmen faaliyet göstermelerine yardımcı olabilecek kısa vadeli çözümler uygulamaya odaklanmaktadır. Ancak virüsün ortadan kalkmayacağını fark etmeliler, bu yüzden krizin en kötü kısmı bittikten sonra gerçekleştirecekleri eylemleri düşünmeye başlamak da önemlidir.    

Virüs kontrol altında olsa bile depolarındaki durum tam olarak normale dönmeyecektir. Alışveriş merkezleri gibi halka açık, kalabalık yerlerde insanlar güvende hissetmeyecektir. Müşterilere sağlıklarını önemsediklerini göstermek mağazalara kalmıştır. Peki bunu nasıl yapabilirler?

Scan & Go Teknolojisi

Müşteriler ihtiyaçlarını kasada ürünlerini cep telefonu üzerinden QR kod ile alarak, hiç kimseyle temas etmeden dijital kasalarda ödeme yapabilirler. Müşterilerin ve mağaza personelinin artan güvenliği, kuyruk olmaması veya başka insanlarla temas olmaması herkese güven verecektir. Müşterilerin iletişim kuracağı tek şey akıllı telefonları olacaktır. Bu durumun avantajlardan biri de herkesin kendi başına ödeme ile ilerlemesi, bu da kuyruklarda durma ihtiyacını ortadan kaldırır ve alışverişi daha hızlı ve daha güvenli hale getirir.  Bu şekilde virüsün bulaşmaya eğilimli olan kasiyer ihtiyacını da ortadan kalkabilir. Bu şekilde perakendeciler tasarruf edebilir ve herkesi güvende tutabilirler. Ancak kasiyer sayısını kademeli olarak azaltmaları gerektiği gerçeğini değiştirmez.

Bugünlerde herkesin bir akıllı telefonuna sahip olduğundan, tek gereken alışverişe olanak tanıyan özel bir mobil uygulamadır. Perakendeciler artık kendi kendine ödeme kiosklarına yatırım yapmak zorunda bile değiller.

Örneğin Walmart, dükkana kimin girip çıktığını izlemek için güvenlik kameraları ile donatılmıştır. Bununla birlikte, ödeme çözümlerinin döndüğü mobil uygulamanın, müşteri ve perakendeci arasında güven oluşturmaya yardımcı olduğu dikkate alınmalıdır. Çalışanlar, öğeleri doğru bir şekilde taramak ve onlar için ödeme yapmaları için müşteriye güvenir – karşılığında bir hesap oluşturur ve mağazaya kişisel bilgilerini verir.

Hırsızlığı önlemek için ilginç bir çözüm bulundu. Taranmamış öğeleri tespit etmek için çanta kontrollerini teşvik etmek. Başlangıç ​​olarak, mağaza çalışanlarının şüpheli müşterileri işaretlemelerine ve bir çanta kontrolünü tetiklemelerine olanak tanıyan bir uygulaması olacak. Müşteriler mağazadan ayrılmadan önce, çıkışta QR kodu tarar ve “gitmesi uygun” diyen yeşil bir ışık yanar.

Mağazacılığın son on yıldaki en çığır açan anlardan biriyle karşı karşıya olduğu açık. Mevcut müşteriler, kriz öncesinde dijital dönüşüm yolculuklarına başlamış olan mağazalar vardı ve şimdi odaklarını değiştirebilir ve yeni teknoloji çözümlerini nispeten hızlı bir şekilde uygulayacaklardır. Bu süreç zor olabilir ama herkes bir arada çözüm geliştirecektir. Normalleşme sürecinde güvenli alışverişi herkes müşterilerine sağlamak isteyecektir.

Yorum Bırakın