Silikon Vadisi’nin en büyük şirketlerinden Apple ve Google’ın çatı şirketi olan Alphabet bütün dünyanın sorunu olan koronavirüs için büyük bir adım atacağını açıkladı. Cuma günü, Google ve Apple iddialı bir acil durum projesi için bir araya gelerek devam eden koronavirüs salgınını izlemek için yeni bir protokol hazırladılar. İki firmanın projesinde koronavirüs taşıma ihtimali yüksek olan kişilerin test yaptırmasını ve karantinaya alınmasını sağlayan bir sistem yapacaklar. IOS ve Android işletim sistemleri tüm dünyada %99 oranında kullanılmaktadır.

Projenin Bluetooth bağlantısı ile yürütüleceğini açıklayan iki şirket, en eski model telefondan en son modele kadar bulunan bir teknolojiyle yapması çok büyük bir adım. Aynı zamanda pil performansını da etkilemeyen bu teknoloji herkesin kullanabilmesini kolaylaştıracaktır. Bu uygulama sokağa çıkma yasakları ve sosyal mesafe uygulamaları sona erdikten sonra virüsün yeniden yayılmasını engellemek için iyi bir adım olacağını ön göstermektedir.

Esasen, Apple ve Google otomatik bir kişi izleme sistemi oluşturdu. En önemlisi, salgının çoğu ülkede bu kadar yayıldığı göz önüne alındığında, konvansiyonel temas takibinden çok daha büyük bir ölçekte çalışabilir. Bu çözüm Apple ve Google’dan geldiği için, bu işlevin bir kısmı da Android ve iPhone’lara işletim sistemi düzeyinde eklenecek. Bu, bu teknik çözümü potansiyel olarak dünya çapında üç milyardan fazla telefon için kullanılabilir hale getirecektir.

Nasıl Çalışır?

Temel olarak, bu sistem telefonunuzun yakındaki diğer telefonları bir günlüğe kaydetmesini sağlar. Sistemi kullanan bir kişi pozitif bir teşhis aldığında, kimlik kodlarını merkezi bir veri tabanına göndermeyi seçebilirler. Telefonunuz bu veri tabanını kontrol ettiğinde, günlüğündeki kodlardan herhangi birinin veri tabanındaki kimliklerle eşleşip eşleşmediğini görmek için yerel bir tarama gerçekleştirir. Bir eşleşme varsa, telefonunuzda virüse maruz kaldığınızı belirten bir uyarı alırsınız.

Bu basit sürüm, hayatımızı kurtarabilecek belki de erkenden tedbir alabileceğimizi sağlayan bir sistem olacaktır. Özünde, herhangi bir kesin konum verisi toplamadan ve merkezi veri tabanında yalnızca asgari bilgileri muhafaza etmeden temas noktalarını kaydetmenizi sağlar.

Enfekte Olduğunuzu Sisteme Nasıl Göndereceksiniz?

Sadece kesin tanılara uyarıları oluşturmak sağlamak için, bir teşhis göndermek mümkün olacak. Bunun nasıl olacağı tamamen açık değil, ancak bir enfeksiyon merkezi olarak kaydedilmeden önce uygulama veya bir tür ek kimlik doğrulaması ile yönetilip yönetilmediği çözülebilir bir sorun gibi görünüyor.

Sistem Güvenli Mi?

Şu anlık, cevap evet gibi görünüyor. Cuma günü yayınlanan belgelere dayanarak, yalnızca Bluetooth kodlarına dayanan herhangi bir hassas bilgiye geri dönmek oldukça zor olacaktır, bu da potansiyel olarak suçlayıcı olan herhangi bir şeyi derlediğinizden endişe etmeden uygulamayı arka planda çalıştırabileceğiniz anlamına gelir. Sistemin kendisi sizi kişisel olarak tanımlamaz ve konumunuzu kaydetmez. Tabi ki, bu sistemi kullanan sağlık uygulamalarının, teşhisinizi sağlık görevlilerine yükleyecekseniz, sonunda kim olduğunuzu ve çeşitli verileri bilmesi gerekecektir.

Yorum Bırakın