Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, teknolojinin kullanım alanlarını genişletmeye devam ediyor. Birçoğumuz artık fiziksel olarak mağazalarda bulunmak yerine online alışveriş kanallarına yöneliyoruz. Eskiden yaptığımız uzun mağaza alışverişleri yerine online mağazaları ziyaret ediyor ya da kitapçı gezmek yerine kitap sitelerini ziyaret ediyor, online kitap okuma alışkanlıkları ediniyoruz. Bu süreçte tüm dünya teması azaltma ve sosyal mesafeyi koruma önlemleri alırken teknolojinin gücünden yararlanıyor. Yıllardır hayatımızda olan QR kod, tam da bu zamanlarda kullanım alanını daha çok arttırdı.

İsimtescil olarak bu yazımızda yeni normal sürecinde teknolojinin de katkılarıyla değişen bazı alışkanlıklarımızı ele aldık.

Nakitsiz Toplum

Mart ayından bu yana birçok kişi nakit kullanımı yerine kart kullanımı tercih ediyor. Hatta kart ödemelerinde de sık sık temassız işlem tercih ediliyor. Bunun amacı tabii ki virüsün yayılmasını engellemek. Ancak bu durum alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Belki de yakın bir zamana kadar cüzdanınızda mutlaka nakit para bulundurmanız gerektiğini ve acil ihtiyaçlarınızın olabileceğini düşünürken artık nakit paraya ihtiyacınız olmadığını deneyimlediniz. Son dönemde mobil üzerinden ödeme imkanı sunan QR kod işlemleri de popülerlik kazanıyor. Nakitsiz toplum fikri daha önce bir hayalken ya da hayata geçirilmesi uzun bir süreç alacak gibi düşünülürken günümüzde bu fikre çok daha yakın bir noktadayız.

Restoranlar

Yemek öncesi uzun uzun incelediğimiz menüler de artık hayatlarımızdan çıkmaya başladı. Koronavirüs önlemleri kapsamında şu an restoranlarda menü verilmiyor. Bazı restoranlar ise menülerin mobil ekranlarında görüntülenebilmesi için misafirlere QR kodları vermeye başladı. Bu yöntem çevre dostu ve hijyenik olmasının yanı sıra restoranlara da kolaylık sağlıyor. Basılı menülere yeni ürünler eklemek imkansızken ve maliyetleri yüksekken restoranlar artık online menülerde istedikleri düzenlemeleri kolayca yapabiliyor. Çin’de QR kodları yalnızca menüleri okumak için değil, aynı zamanda tüm süreci tamamen temassız hale getirmek için restoranlarda sipariş ve ödeme için de kullanılıyor.

Ulaşım

QR kod uygulaması uçak ile yapılan seyahatlerde kullanılıyor olsa da çok sık tercih edilmiyordu. Pandemi süreci ile uçak biletlerinin QR kod sistemi üzerinden kullanımı arttı ve daha önce QR kod kullanmayan birçok kişi artık bu yöntemi kullanmaya başladı. Bu da bize önümüzdeki süreç için basılı uçak biletlerinin kullanımının son bulacağına dair bir öngörü veriyor. Koronavirüs, tamamen QR kod sistemine geçişi hızlandıracak diyebiliriz.

Uçak biletlerinde kullanılan QR kod sistemi belki de yakın bir gelecekte tüm toplu taşıma araçlarına örnek teşkil edebilir. Dünyada şu an; Asya, Bangkok ve Şangay’daki büyük şehirlerde toplu taşıma için QR kodları yaygın olarak kullanılıyor.

Covid-19 Temas İzleme

QR kodları, Covid-19’un temas takibinde de birçok ülke tarafından kullanılıyor. Örneğin, Yeni Zelanda’da, telefon sahiplerinden işletmelere veya halka açık kuruluşlara girerken bir QR kodu taramaları isteniyor ve ziyaretleri kaydediliyor. Bu durumda kişinin testi pozitif çıkarsa sağlık otoriteleri, aynı yerde bulunan kişileri bilgilendirebiliyor.

QR kodlar, rahat, temassız işlemler yapmamızı sağlayarak bundan sonra hayatımızdaki yerini daha da arttıracak gibi görünüyor.  Değişen ve gelişen teknolojinin hayatımızda sağladığı kolaylıkları heyecanla takip ediyoruz.

1 Yorum

  • Bilgilendirme için teşekkürler. Yararlı bir başlık olmuş. Konuyla ilgili olarak birkaç ekleme yapmak isterim:

    QR Menü restoran, kafe, pub, pastane, kahve dükkanları ve otellere kadar her işletmeye uygun, tüm akıllı cep telefonları ve tabletlerle uyumlu dijital bir menüdür. Karekod Menü okutularak servis elemanına ihtiyaç duymadan tüm sipariş sürecini kendi cep telefonundan yönetebilir, güvenli ve hijyenik bir ortam eşliğinde müşterinize en iyi hizmeti sunarsınız.Bulut sistemi sayesinde menülerinizi dilediğiniz zaman değiştirebilir, kampanya oluşturabilir ve raporlama süreçlerini takip edersiniz.

    Unutmayın: Hijyen konseyi verilerine göre menü kitapçıkları en kirli 10 yer arasında 8. sırada!

    Karekod.org

Yorum Bırakın