Malware Nedir? Malwarebytes, işletim sistemi Android, iOS, macOS ve Microsoft Windows için kötü amaçlı yazılım bulan ve kaldıran bir kötü amaçlı yazılım önleme yazılımı olarak kullanılan bir programdır. Peki şuan evden çalışmalarının da başladığı dönemde bilgisayarımızı ve telefonumuzu bu tarz zararlı yazılımlara karşı nasıl korumalıyız?

Malware Nedir?

Kötü amaçlı yazılımlara Malware denilir. İngilizce Malicious Software ifadesinin kısaltması olarak karşımıza çıkar. Kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınızı yavaşlatan, bilgisayarınızın çökmesine sebep olan ve bilgilerinizi çalan uygulamalar bütünüdür.

Malware grubuna virüs, trojan (truva atı), Backdoor (arka kapı), Worm (solucan), Adware (reklam  yazılımı) gibi kötü amaçlı programlar girmektedir.

Malware gibi kötü amaçlı programlar son derece tehlikelidir. Çoğu kullanıcı bilgisayarında önemli bilgi olmadığı için malware bulaşsa da ‘sorun olmaz’ düşüncesine sahiptir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Malware yazılımlar sadece bilgisayarı yavaşlatmakla kalmaz, bazıları bilgisayarınızın bot görevi görmesini sağlayarak uzaktan başka bir kullanıcı tarafından kontrol edilmesini sağlar.

Uzaktan bilgisayarınıza erişen kişiler kötü niyetli kişiler olup, sizin bilgisayarınız üzerinden devletlere veya kurumlara karşı siber saldırılarda bulunabilirler. Yani siz farkına bile varmadan bir siber suça karışmış olabilirsiniz.

Malware Bilgisayarıma Nasıl Bulaşır?

Malware programlar, Torrent sitelerinden Crack, Patch gibi illegal yazılım kullanmayı amaçlayan küçük uygulamaların içerisine gizlenir. Ayrıca USB bellekler de virüsler için bir yayılma aracı olabilmektedir.

İnternet tarayıcınızdan girmiş olduğunuz web sitesi üzerinden de bilgisayarınıza malware bulaşabilir. Ücretsiz yazılımlar ayrıca adware yani reklam yazılımlarının bulaşması için en ideal yöntemlerden birisi. Bu sebeple ücretsiz yazılımları yüklerken kurulum detaylarına dikkat edilmeli ve ne olduğunu bilmediğiniz uygulamaları yüklememelisiniz.

Malware Zararlı Programların Bilgisayarıma Bulaşmasını Nasıl Engellerim?

Bilgisayarınızda sürekli ve güncel bir anti-virüs programı bulundurmalısınız. Bu programlar sizi malware yazılımlarına karşı koruyacaktır. Ev kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulan Anti-virüs programları mevcut olup bu yazılımların sürekli olarak virüs veri tabanları güncellenmektedir. Aynı zamanda Anti-malware yazılımları kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar anti-virüs programları ile birlikte çalışabilirler.

Malware Nasıl Temizlenir?

Bilgisayarınıza Malware bulaşmış ise, genellikle aşırı RAM kullanımından dolayı performans sorunu yaşatır. Ücretli veya ücretsiz pek çok malware temizleme aracı bulunmaktadır.

Yorum Bırakın