Sırp kökenli Nikola Tesla, döneminin çok ilerisindeki buluşları ile, dünyanın geleceğine yön vermiş mucitlerden biridir. Hakkında filmler yapılan, kitaplar yazılan, Elon Musk gibi dünyanın en önemli girişimcilerinin ilham veren kişileri arasında bulunan Nikola Tesla, günümüz dünyasında kullandığımız pek çok teknolojinin babası sayılabilir. Belgrad’da bulunan Nikola Tesla Müzesi, bu harikulade bilim insanı hakkında bilgi almak isteyen kişilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Nikola Tesla Hayatı

Nikola Tesla 1856 yılında Sırbistan’da dünyaya geldi. Papaz olan babası tarafından din adamı olarak yetiştirilmek istenen Nikola Tesla, annesinin genç yaşta fark ettiği yetenekleri sayesinde mucitlik yolunda önemli adımlar attı. 12 yaşında abisini kaybettikten sonra psikolojik olarak yıpranan ve kendisinde şizofreni belirtileri görüldüğü söylenen Tesla, kısa dönemde bu buhranı atlatmayı başarmıştır. Kendisi üniversiteyi Prag’da bulunan Charles Ferdinand Üniversitesi’nde okumuştur ancak babasının ölümü üzerine üniversiteyi yarım bırakmıştır.

Nikola Tesla Buluşları

Nikola Tesla 1882 yılında Paris’e taşınmış olup, Continental Edison firmasında işe başlamıştır. Edison’un fikirlerini Avrupa’ya yaymak üzerine kurulmuş olan bu firmada akım motorları ve dinamolar üzerinde çalışmaya başlamıştır. Regüle Edici Kontrol Cihazları olan ilk buluşunu burada yapmıştır. Manyetik alanlar hakkındaki merakı da bu dönemde şekillenmeye başlamıştır.

Nikola Tesla 1884 yılında Amerika’ya gitmiş ve burada Thomas Edison ile ilk kez karşılaşmıştır. Bu dönemde Edison’un bazı projelerinde tavsiyeler vermiş, görüşlerini belirtmiştir. Ancak aldığı tepkiler çoğu zaman yapıcı değil, yıkıcı olmuştur.

Tesla, güç elde etmek için Niagara Şelalesi’ni kullanacağını belirttikten sonra burada bir hidroelektrik santrali yapılmasına ön ayak oldu ve gerçekten de 1896 yılında Buffalo şehrini buradan sağladığı enerjiyle aydınlatmayı başardı. Bu alanda çalışmaya devam eden Tesla, icat ettiği jeneratörlerle New York şehrini de aydınlattı. Bu başarısı, Thomas Edison’a karşı kazandığı ilk zaferdi. Edison, bundan sonra kendi sistemlerini de alternatif akıma göre düzenlemek zorunda kaldı.

Nikola Tesla, küresel ısınmayla mücadele ettiğimiz bugünlerden bir asır önce fosil yakıtların dünyaya vereceği zararı öngörmüştü ve bu nedenle kendi çalışmalarında ilhamını hep doğadan aldı. Ona göre dünyada yenilenebilir enerji, verimli bir şekilde kullanılmalıydı.

Nikola Tesla 1890 yılında kablosuz elektrik iletimi (witricity) icadına imzasını attı ve elektriği kablo olmadan iletmeyi başararak 40 kilometre uzaklıktaki 200 ampulü aydınlatmayı başardı. Ancak bu buluşu nasıl gerçekleştirdiği günümüzde hala bilinmiyor, çünkü Tesla buluşlarının büyük bir kısmını hiç kağıda dökmemiştir, onları zihninde şekillendirmiş ve orada muhafaza etmiştir. Bu işlem için kullandığı aletlerden biri de meşhur Nikola Tesla türbini idi.

Nikola Tesla’nın en şaşırtıcı buluşlardan biri de radyo kontrollü tekne idi. Bir verici yardımıyla tekneyi kontrol etmeyi başaran Tesla, robot yapımının ilk adımını atan mucit olarak görülüyor. Ayrıca radyoastronominin temellerini attı, radyo buluşunun ilk patentlerini aldı ve Haarp teknolojsinin temellerini attı.

Nikola Tesla’nın iyi amaçlarla yaptığı buluşları, gizli silah teknolojileri için kullanmak istendi. Görünmezlik cihazı, Tesla’nın bu çalışmalarından biriydi. 1943 yılında deney devam ederken Tesla Amerikan hükümetine ait bir denizaltıyı optik yanılsama olmadan kaybetti. Philadelphia açıklarında yok olan denizaltı radarlarda görünmedi ve Norfolk’ta ortaya çıktı, üstelik mürettebatta eksikler vardı. Nikola Tesla, ilk kez deneylerinde insanlara zarar verebileceğini öngördü ve büyük bir korkuya kapıldı. Kısa bir süre sonra da otel odasında ölü bulundu.

Nikola Tesla’nın ilginç hayat hikayesiyle ilgili daha fazla bilgiyi öğrenmek ve ünlü mucidin icatlarını bizzat test etmek için Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Nikola Tesla müzesini mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

5
Sending
User Review
4.14 (29 votes)

Yorum Bırakın