Elon Musk, Güney Afrikalı bir baba ve Kanadalı bir annenin oğludur. Girişimci, mucit ve yatırımcı olan Elon Musk, dünyamızın geleceğini ilgilendiren önemli konularda projeler üretmektedir. Kendi kendine yazılım öğrenen ve 12 yaşındayken Blaster adındaki uzay oyununu 500 $’a satan Musk; işletme, fizik ve ekonomi alanlarında eğitim almıştır.

Elon Musk’ın en çok ilham aldığı yenilikçiler; Edison, Tesla, Steve Jobs, Bill Gates ve Walt Disney’dir. Bu isimlerden ilham alan Musk’a göre dünyamızın geleceğini en çok ilgilendiren konular uzay, temiz enerji ve internettir. Elon Musk, çalışmalarını bu alanlarda yürütmektedir. Türkiye ziyaretinde büyük bir ilgiyle karşılanan başarılı girişimcinin kurduğu girişimler şu şekilde:

Zip2

Elon Musk’ın ilk projesidir. Bu projeye 1995 yılında kardeşi Kimbal ile babalarından aldıkları 28.000 $’la başlamışlardır. Projenin amacı gazeteler için internet üzerinden erişilebilecek bir şehir rehberi sitesi kurmaktı. New York Times ve Chicago Tribune gibi önemli gazetelerle anlaşma yapan şirket daha sonra satıldı.

X.com ve Paypal

Elon Musk Zip2 satışından elde edilen gelirle finansal servis sağlayıcı X.com’u kurdu. X.com ve Confinity birleşerek Paypal adını aldı. Dünyanın en çok kullanılan ödeme aracı firmalarından biri olan Paypaş, 165 milyon dolara satıldı ve Musk’a bir servet kazandırdı.

SpaceX

Elon Musk SpaceX’i Paypal satışından kazandığı 100 milyon dolarlık bir sermayeyle kurdu. Firma, özel sermaye ile Dünya yörüngesine uydu yollayan ilk firma olma başarısını kazandı. SpaceX 2008 yılında NASA ile ortaklık yaptı. 2015 yılında ilk kez dikey bir şekilde inebilen roket tasarlandı. Elon Musk 2016 yılının Eylül ayında, Mars’ta koloni kurma planlarını paylaştı. SpaceX’in Mars’ta koloni kurma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Tesla

2003 yılında kurulan Tesla, Elon Musk’ın yatırımından sonra hızla büyümeye başladı. Tesla’da hem elektrikli araba üretiliyor hem de şeffaf görünümlü güneş panelleri satışa sunuluyor. Tesla’nın çalışmaları elektrikli tırların da üretilmesini hızlandırıyor.

Elon Musk’ın Bilinmeyenleri

  • Elon Musk henüz 10 yaşındayken IBM tarafından yapılan özel bir sınavda en yüksek puanlardan birini alarak yazılımcılık konusunda ne kadar başarılı olacağının sinyallerini verdi.
  • Paypal’ı satıp SpaceX’i kurduğunda 31 yaşındaydı. Bu kadar genç yaşta hem büyük bir servetin sahibi oldu hem de dünyayı değiştirecek bir şirket kurdu.
  • Elon Musk’ın yaklaşık 20 milyar dolar değerinde bir serveti var. Serveti, bilim dünyasında kullandığı yeni teknolojilerle adeta bambaşka bir çağın kapılarını aralamasına yardımcı oluyor.
  • Büyük isimlerden ilham alan Elon Musk, yaşayan en büyük mucit olarak görülüyor. Mars’ta koloni kurma hayali, ezber bozan girişimlerinden sadece bir tanesi.
  • Elon Musk’ın ikiz ve üçüz olmak üzere 5 çocuğu var.
  • Elon Musk’ın Tesla şirketinin konferans salonunda bir uyku tulumu bulunuyor. Araç kalitelerini incelemek ve üretim esnasında meydana gelebilecek tüm gecikmeleri engellemek isteyen Musk, bazı geceler burada uyuyor.
  • Oldukça tutumlu bir kişi olan Elon Musk, servetini har vurup harman savurmamasıyla da biliniyor.
  • Elon Musk kendi şirketlerinin finansmanını kendisi yapıyor.
  • Elon Musk’ın kariyeri boyunca yaptığı en şaşırtıcı işlerden biri de, korumalı bir kıyafet içerisinde kimyasal atıkları küreme işinde çalışması. Haftada 100 saat boyunca atık küreyerek geçimini sağlamış olduğunu söyleyen Musk, girişimlerinin başarısında bu tecrübesinin önemli bir rolü olduğunu anlatıyor.
  • Gözünü uzayın derinliklerine diken Musk’ın Mars projesi daha uzun yıllar boyunca konuşulacak gibi görünüyor. Elon Musk’ın yapay zeka üzerine yaptığı çalışmalar da eşzamanlı olarak devam ediyor.
5
Sending
User Review
4.22 (9 votes)

Yorum Bırakın