Amerikalı girişimci Jeff Bezos, Amazon.com’un kurucusu ve CEO’su, Washington Post gazetesinin ise sahibidir. Başarılı iş girişimleri, onu dünyanın en zengin insanlarından biri haline getirmiştir.

Girişimci ve e-ticaret öncüsü Jeff Bezos, 12 Ocak 1964’te New Mexico’da dünyaya geldi. Bezos’un erken yaşlarda başlayan bilgisayar aşkı, Princeton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği okumasına yol açtı. Mezun olduktan sonra bir süre Wall Street’te çalışan Bezos, bunun ardından gelen bir diğer işin ardından bol kazançlı maaşını bir kenara bırakarak internet dünyasının en büyük başarılarından biri olan Amazon’u kurdu.

Amazon.com’un Kuruluşu

Jeff Bezos, Amazon’u çalışanlarıyla birlikte yazılım geliştirmeye başladığı garajında kurdu. Operasyonun hızla büyümesi, ofisin de kısa süre içinde gelişmesine neden oldu. Şirketin ilk başarısı beklenmedik derecede devasa oldu. Hiçbir basın promosyonu olmaksızın satışlar hızla arttı ve yabancı ülkelere de satışlar gerçekleştirildi. Bunun neticesinde 1997 yılında Amazon.com halka açıldı. İki yıl sonra tüm rakiplerini geride bırakacak e-ticaret lideri oldu.

24 saat açık ve kullanıcı dostu bir site olan Amazon, kullanıcıları okudukları kitaplar veya izledikleri filmler hakkında yorum yapmaya teşvik ederek kısa süre içinde lider konuma geldi. 1998’de CD satışına başlayan Jeff Bezos, ilerleyen senelerde daha fazla sektöre yayıldı. 2007 yılında okuma cihazı Kindle çıktı.

Kablosuz internet ağına sahip olan bu dijital kitap okuyucu üzerinden kullanıcılar kitap satın alabiliyor, yükleyebiliyor ve okuyabiliyordu. Kindle o kadar çok sevildi ki, 2010 yılında Kindle üzerinden satın alınan kitap adetinin, basılı kitap satışlarını geçtiği açıklandı. Aynı yıl Amazon kendi dizilerini ve filmlerini yapacağı bir stüdyo projesini başlattı.

Amazon inanılmaz başarılarıyla Jeff Bezos’un tüm zamanını ve enerjisini kontrol ediyormuş gibi görünse de, işin aslı öyle değildi. Bezos 2000 yılında Blue Origin adında bir uzay şirketi kurdu ve kısa süre sonra Teksas’ta bir fırlatma alanı satın aldı. 2018 yılında uzaya yapılacak fırlatma işlemleri planlandı ve tanıtıldı.

Jeff Bezos ayrıca 2013 yılında 250 milyon dolarlık bir anlaşmayla Washington Post’u satın aldı. Bezos’un net değeri 2017’de 72.8 milyar dolar olarak hesaplandı. Böylece, Microsoft kurucularından Bill Gates ve Amerikan yatırımcısı Warren Buffett’ten sonra dünyanın en zengin üçüncü kişisi oldu.

Jeff Bezos’un 1 Günü

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos’un oldukça ilginç bir günlük rutini var. Ünlü girişimci uykusuna çok önem veriyor ve sabahları alarm olmaksızın uyanıyor. Ardından gününe eşi ile birlikte sağlıklı bir kahvaltı yaparak başlıyor. Eşi ve çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirebilmek için asla sabah saatlerinde toplantı planı yapmıyor. Bezos genel olarak toplantılardan çok hoşlanmıyor. Bu nedenle Amazon yatırımcıları ile yılda sadece 6 saat süresince bir araya geliyor.

Jeff Bezos’la İlgili Şaşırtıcı Bilgiler

  • Bir toplantı yaptığında, masada mutlaka herkesi doyuracak kadar pizza olmasına dikkat ediyor.
  • İlginç yemeklerden hoşlanıyor. Kahvaltıda ahtapot yemişliğinin olduğu söyleniyor.
  • Her akşam yemeğinden sonra mutlaka bulaşıkları yıkıyor.
  • Uzayla ilgili aktivitelerden çok hoşlanıyor. Blue Origin onun çocukluk hayaliydi.
  • Her gece mutlaka 8 saat uyuyor.
  • Kendisi tam bir Star Trek hayranı.
  • 2008 yılında The Simpsons’ın bir bölümünde yer aldı.
  • Kendisi çok küçük yaşlardayken McDonald’s fast food zincirinde çalışmıştı.
  • Kitap okumaya bayılıyor. En sevdiği kitap ise Kazuo Ishiguro’dan “Günden Kalanlar”.
  • Kendisini The Rock lakabıyla da bilinen Dwayne Johnson’ın en büyük hayranlarından biri olarak tanımlıyor.
5
Sending
User Review
3.38 (8 votes)

Yorum Bırakın