Online Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Son dönemde yaşadığımız sıkıntılı günlerden dolayı dışarı çıkıp alışveriş yapamayan insanlar, tüm ihtiyaçlarını çevrim içi sitelerinde yapmaya başladı. Çevrim içi alışverişlerin arttığı bu dönemde saldırılar da hayliyle arttırıyor. Peki karantina altındayken çevrim içi alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Normal mağazalardan yapmış olduğunuz alışverişler de fiziksel bir gözlem yaparken sıra online alışverişe gelince bunu yapamıyoruz. Online alışveriş sitelerinde müşteri güvenliğini sağlamak için oldukça etkili bir sistem kullanılması gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre, online alışveriş yapmayan, yapmasını engelleyen faktörün güvenlik olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü insanlar alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerini verirken tedirgin olabiliyorlar. Bir e-ticaret sitesi kuracağınız zaman veya kurduğunuz sitenizin öncelikli olarak güvenliğine öncelik vermelisiniz. Buna göre altyapıyı sağlamalısınız. Bir e-ticaret sitesinin güvenliği nasıl sağlanır? E-ticaret sitesinde güvenlik açığını oluşturan tehditler nelerdir? E-ticaret sitelerinin saldırı nedenleri;

  • Kredi kartı bilgilerinin çalınması
  • Gizli tutulan bilgilerin, veri tabanının çalınması
  • Sitenin veri tabanın silinmesi
  • Virüs bulaştırılması
  • İşletmeye ait finans bilgilerinin çalınması şeklinde sıralanabilir.

Yukarıda e-ticaret siteleri saldırı nedenlerini sıraladık. Şimdi ise kimlik avı yapan sitelere karşı kendimizi nasıl korumalıyız? sorusuna cevap vereceğiz. Online alışverişin artması ile beraber kimlik avı siteleri ile karşılaşma olasılığımız da giderek artıyor. Kimlik avı yapan siteleri arama motorlarında veya e-posta üzerinden gelen mailler üzerinden yakalanabiliyoruz. Peki bu kimlik avı yapan kişiler bize nasıl ulaşabiliyorlar? Genellikle bu iş ile ilgilenen kişiler, ne kadar güvenlikli önlemi alınsa da ‘Siyah Şapka SEO’ yani Kara SEO olarak adlandırılan bir yöntem ile karşımıza çıkıyorlar. Peki Kara SEO nedir? Kara SEO, yönetimi ile kimlik avcıları arama motorlarına yerleştirildikleri kodlar sayesinde üst sıralara çıkabiliyorlar.

İnternet kullanıcıları online alışverişte dikkat etmeleri gereken kurallar konusunda Kaspersky uzmanları özen göstermeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Gelen e-postaları açarken veya alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Abone olduğunuz güvenilir kaynaklara ve servislere bağlı kalın. Bilmediğiniz kaynaklardan gelen içerikleri, URL biçimine ve şirket adının yazılışına bakarak kontrol edin. Sahte siteler gerçeğe çok benzer fakat bunu fark edebileceğiniz bazı anormallikler de vardır.
  • Ödemelerde mümkünse kredi kartı kullanın ve kredi kartı bilgilerinizi yayın sitelerine kaydetmekten kaçının.
  • Gerçek olamayacak kadar iyi tekliflere dikkat edin. Bunlar genellikle gerçek değildir.
  • Gelen teklifi web sitesinde kontrol etmek için e-postalardaki bağlantılara tıklamak yerine adresi kendiniz yazın.
  • Her bir çevrim içi hesabınızda başka yerde kullanmadığınız, karmaşık parolalar kullanın.

Kara SEO Nedir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) sektöründe siyah şapka SEO, sadece arama motorlarına odaklanan agresif, yanıltıcı ve kullanıcıyı kandırmak üzerine kurulmuş SEO teknikleri ve taktikleri anlamına gelmektedir.

Yorum Bırakın