Markalar, sosyal medyadaki itibarlarını kuvvetlendirmek, daha fazla kişiye ulaşmak ve marka değerini korumak için her geçen gün daha yenilikçi yöntemler deniyor. Real Time Marketing ya da Türkçe ismiyle “Gerçek Zamanlı Pazarlama” markaların sosyal medya stratejilerinde yer verdikleri ve iyi etkileşim sağladıkları yöntemlerden biri.

İsimtescil olarak bu yazımızda Real Marketing hakkında merak edilenleri derledik.

Real Time Marketing Nedir?

Henüz gerçek zamanlı pazarlamanın ne demek olduğunu bilmiyor olsanız da eminiz ki sosyal medyada birçok defa örnekleri ile karşılaşmışsınızdır. Örneğin; bir televizyon programında Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabı ile ilgili bir diyalog geçmiş ve bu diyalogda kitabı bilmeyen ve ismi sebebiyle farklı şekilde anlayan TV programı konuğu sosyal medyada gündem olmuştu. Kitap markalarından biri bu fırsatı hemen değerlendirdi ve “Henüz okumayanlar için” notu ile Kürk Mantolu Madonna kitabını paylaştı. Bu harika bir gerçek pazarlama örneğidir. Markayı, hedef kitlenin gözünde; samimi, gündemi takip eden ve esprili bir noktaya taşır.

Bu örnekten de yola çıkarak; markaların gündem olan konulara ilişkin yaptıkları içerik çalışmalarını real time marketing olarak tanımlayabiliriz. Tabii ki real time marketing yapabilmek için iyi bir gündem takipçisi olmanız ve gündemdeki olaylar ile markanızı özdeşleştirebilecek kabiliyette içerik ekibine sahip olmanız gerekiyor.

Real Time Marketing İçin Yardımcı Araçlar

Markanızın içeriklerinde henüz gerçek zamanlı pazarlama çalışmaları yapmadıysanız ve gerçek zamanlı pazarlama yapmaya nereden başlayacağınız konusunda kafanız karışıksa, işe gündem takibi ile başlayabilirsiniz.

Gündem takibi yapabilmek, ciddi bir süreçtir. Paylaşım değeri taşıyan trend konuların önünüze düşmesini beklemeden önce onlara ulaşmalı ve hızlıca içerik planlamaları yapmalısınız. Çünkü gerçek zamanlı pazarlamada süreniz kısıtlıdır. Bugün trend olan bir konu hakkında yarın içerik paylaşmanız hiçbir işe yaramayacağı gibi markanızın itibarını dahi zedeleyebilir.

Bu konuda size yardımcı olabilecek araçlar:

Google Trends

Google Trends, ücretsiz olarak erişebileceğiniz bir Google hizmetidir. Bu araç sayesinde Google arama motoru üzerinde günlük ve anlık gerçekleşen aramaları takip edebilir ve böylece gündemin nabzını tutabilirsiniz.

Twitter Trend Topic Listesi

Twitter, gündem takibi konusunda oldukça işlevsel çözümler sunan sosyal ağlardan biri. Ülkemizde oldukça fazla kullanıcı sayısı olan Twitter, gündem takibinin yanında gündemin oluşturulduğu bir mecra olarak da konumlandırılabilir. Gün içerisinde belirli aralıklarla Twitter’a girerek gündemde olan konulara kolayca erişebilirsiniz.

Real Time Marketing Hakkında Tüyolar

Real time marketing çalışması yapmaya başlamadan önce, ülkemizde ve yurt dışında yapılmış örnekleri incelemenizi ve başarıya ulaşmış çalışmaların ortak özelliklerini iyi analiz etmenizi tavsiye ederiz. Real time marketing için çalışacak ekip, daha önce böyle bir çalışma yapmadıysa, süreci titizlikle planlamalı ve oluşabilecek kriz durumlarına karşı içerik yayınlanmadan önce önlem planları geliştirmelidir. Aksi takdirde real time marketing başarı değil, kriz getirir.

Real time marketing yapmayı planlıyorsanız, çalışma yapacağınız markayı her yönüyle çok iyi tanımalısınız. Gündemdeki bir konu ile markanızın az bilinen bir yönü harika bir bütünlük gösterebilir. Böylelikle markanızın yeni bir ürünü, hizmeti ya da gölgede kalmış bir yönü de tanıtılmış olacaktır.

Real time marketing’te hız çok şey demektir. Sizin aklınıza gelen bir fikir farklı markaların da aklına gelmiş olabilir. Bu sebeple süreci oldukça hızlı planlamalı ve içeriğinizi en kısa sürede dijital ortamlarda paylaşmalısınız.

Yorum Bırakın