İnternet, son 30 yıldır hayatlarımıza girmiş bir kavram. Ancak bireyler ve toplumsal üzerinde oluşturduğu etkisi bu sürenin çok daha ötesinde olduğu aşikâr. Her geçen gün etki alanını geliştiren internet, son yıllarda da e-ticaret üzerinden reklam, pazarlama ve satın alma gibi alanların mekanizmalarını epey değiştirdi.

İnternet üzerinden alışveriş yapma eylemi günümüz tüketicisi arasında gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Çünkü kullanıcı ihtiyacı olan ürüne kolay ve uygun fiyata ulaşabiliyor. Hem de aradığı ürünü anında farklı internet siteleri üzerinden dilediği kadar kıyaslayabilme imkanının yanında, ilgili ürünün tüm detaylarına da yine internetten ulaşabiliyor.

Türkiye’nin e-ticaret piyasasını Trendyol, Hepsiburada, Amazon ve Alibaba gibi ticari devler domine ediyor. Peki tüketici bu internet sitelerinde hangi ürün kategorilerini tercih ediyor? Gelin isimtescil.net olarak beraber inceleyelim.

Bir araştırma şirketi olan 4Service’in 2019 yılında Türkiye’nin internet üzerinden tüketimini en çoktan en aza doğru şu şekilde sıralıyor:

  1. Hazır yemek (Pide, pizza, hamburger vb.)
  2. Kitap, film, müzik, oyun kategorisi
  3. Çiçek ve hediyelik eşya
  4. Kişisel bakım ve makyaj ürünleri
  5. Giysi, ayakkabı
  6. Evcil hayvan ürünleri
  7. Mobilya ve ev aksesuarları,

Beyaz eşya ve teknolojik aletlerinin internet üzerinden satın alınma oranı ise ne yazık ki yukarıdaki listede bulunan ürünler kadar fazla değil. Bu durumun sebebi beyaz eşya ve teknolojik aletlerin (telefon, tablet, bilgisayar vb.) diğer ürünlere nazaran daha pahalı olmaları olabilir. Ayrıca tüketici bu pahalı ürünleri fiziken inceleyip, gözünün gördüğü şekilde alma eğiliminde olması muhtemeldir. İthal ürünlerin kur farkından fiyatlarının ve vergilendirmelerinin fazla olması internet üzerinden bu ürünlerin satışını tüketiciler açısından zorlaştırabilir.

İnternet Alışverişinde Tüketicinin Önem Verdiği Hususlar

İnternet alışverişi yeni yeni dünyamızda yaygınlaşmaya başlamış bir alan olması sebebiyle hala tüketiciler tarafından bazı endişeler barındırıyor. Bu sebeple de tüketiciler en çok güvenli alışveriş yapabildiğini düşündüğü e-ticaret sitelerini tercih ediyor.  Güvenlik algısının ise markanın veya internet sitesinin tanınırlığı üzerinden şekilleniyor. Örneğin internet sitesinin SSL Sertifikası var ise “güvenli” işareti alıyor. Kendi siteniz için en ucuz SSL Güvenlik Sertifikasına ulaşabilirsiniz.

E-ticaret İçin Domain Seçimi öncelikle doğru yapılmalı ki tüketici bir spam olmadığından emin olsun. Ardından ilgili site üzerinden kolay iade yapabilmek, ücretsiz kargo ve indirimli ürünlerden faydalanabilmek de tüketicinin bir ürünü alırken en çok dikkat ettiği unsurlar olarak dikkat çekiyor. İnternet siteleri üzerinden satılın ürünlerin altında müşteri yorumlarının olması ve bir ürünün çok kişi tarafından fazlaca oylanması tüketicinin kararında olumlu bir etki oluşturuyor.

Yorum Bırakın