Veri tabanı sunucusu, içeriğe göre bir veri tabanını çalıştırmak için kullanılan donanım ve yazılımı ifade ediyor. Yazılım olarak, bir veri tabanı sunucusu, geleneksel istemci-sunucu modelini izleyen bir veri tabanı uygulamasının arka kısmıdır. Bu arka uç kısmı bazen örnek olarak adlandırılır. Ayrıca veri tabanını barındırmak için kullanılan fiziksel bilgisayara da atıfta bulunabilir. Bu bağlamda bahsedildiğinde, veri tabanı sunucusu genellikle veri tabanını barındıran özel bir üst uç bilgisayardır.

Veri tabanı sunucusunun veri tabanı mimarisinden bağımsız olduğunu unutmayın. İlişkisel veri tabanları, düz dosyalar, ilişkisel olmayan veri tabanları ve tüm bu mimariler veri tabanı sunucularında barındırılabilir.

İstemci-sunucu bilgi işlem modelinde, kaynakları çalıştırmak ve sunmak için, genellikle bir veya daha fazla yazılım uygulamasına adanmış bir ana bilgisayar vardır. Ayrıca, sunucuya bağlanabilen ve bu sunucu tarafından sunulan ve barındırılan kaynakları kullanan birkaç müşteri de vardır.

İstemci-sunucu modelinde veri tabanları göz önüne alındığında, veri tabanı sunucusu veri tabanı uygulamasının arka tarafı olabilir. Örneğin; barındıran donanım bilgisayarı olabilir. Bazen hem donanım hem de yazılımın birleşimini bile gösterebilir.

Daha küçük ve orta ölçekli kurulumlarda, donanım veri tabanı sunucusu genellikle veri tabanını kullanan yazılım uygulamasının sunucu bölümünü de barındırır. Örnek olarak bir banka düşünürsek, donanım veri tabanı sunucusu, yazılım veri tabanı sunucusunu ve bankanın yazılım uygulamasını barındırır. Bu uygulama muhtemelen veri tabanına belirli bağlantı noktalar aracılığıyla bağlanacak ve veri tabanında bulunan verilere giriş yapacaktır. Bu verilere erişmek için işlemler arası iletişimi kullanacaktır. Bankadaki kişisel bilgisayarlarına oturan kullanıcılar, veri tabanlarına bağlanmak için bilgisayarlarına yüklenen uygulamanın istemci modülünü de kullanacaklar. Bu örnekte, aslında aradığımız iki istemci-sunucu modeli vardır: Veri tabanı ve uygulama.

Daha büyük kurulumlarda işlem hacmi, bir bilgisayarın yükü kaldıramayacağı şekilde olabilir. Bu durumda, veri tabanı yazılımı özel bir bilgisayarda, uygulama ise başka bir bilgisayarda bulunur. Bu senaryoda, donanım ve yazılımın birleşimi olan özel bir veri tabanı sunucusu ve ayrı bir özel uygulama sunucusu vardır.

Yorum Bırakın