İnternet sınırsız bir dünyadır ve arama motorları size bilgi almak istediğiniz her konu hakkında yardımcı olabilir. Son yıllarda neredeyse her şeyi arama motorlarına soruyoruz. Peki hiç arama geçmişinizi temizliyor musunuz?

İnternet tarayıcınız, siz internette vakit geçirirken ziyaret ettiğiniz tüm web sitelerini kaydeder. Bu özellik; önceden aradığınız bir şeyi tekrar bulmak istediğinizde size harika bir kolaylık sağlasa da ortak kullanılan bilgisayarlarda kayıtlı kalan arama geçmişi bazen sizin açınızdan hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu kayıtlar, veri biriktirme adına oldukça faydalıdır ancak kimsenin görmesini istemediğiniz aramalarınız ya da güvenliğinizi tehlikeye sokabilecek veriler arama geçmişinizde kayıtlı kalır. Güvenliğinize önem veriyorsanız belirli aralıklarla arama geçmişinizi kontrol etmenizi ve kayıtlı web siteleri ve çerezleri temizlemenizi tavsiye ederiz.

Web Geçmişi Nasıl Silinir?

Chrome kullanıyorsanız ve daha önce yapmış olduğunuz web sayfaları aramaları bilgisinin kaydedilmesini istemiyorsanız, tarama geçmişinizi temizleyebilirsiniz. Tarama geçmişinizi silerseniz, aynı zamanda Chrome’da oturum açtığınız tüm cihazlardaki web geçmişiniz de silinecektir.

Web geçmişinizi silmek için: Chrome üzerinden oturum açın. Oturum açtıktan sonra sağ üstte yer alan “Diğer” seçeneğine tıklayın. Ardından Geçmiş’e tıklayın. Sonrasında sol üstte yer alan Tarama Verilerini Temizle seçeneğini göreceksiniz.

Açılan menüde web geçmişinin ne kadarını silmek istediğinizi seçin. Tümünü silmek için Tüm Zamanlar’ı seçin. “Tarama geçmişi” de dahil olmak üzere, Temizlemek istediğiniz bilgilerin kutularını işaretleyin.

Safari’nin seçtiğiniz belirli bir zaman aralığı boyunca dolaştığınız adreslere ilişkin olarak tuttuğu tüm kayıtları silebilirsiniz. Mac’inizdeki Safari uygulamasında  Geçmiş > Geçmişi Sil öğesini seçin, sonra açılır menüyü tıklayın. Dolaşma geçmişinizin ne kadarının silinmesini istediğinizi seçin. Mac’inizde ve diğer aygıtlarınızda iCloud tercihlerinde Safari açıksa dolaşma geçmişiniz tümünden silinir. Safari’deki dolaşma geçmişinizin silinmesi, ziyaret ettiğiniz web sitelerinde bağımsız olarak tutulan herhangi bir dolaşma geçmişinin silinmesine neden olmaz.

Firefox’ta geçmişi silmek için “Menü” düğmesine tıklayın ve Seçenekler’i seçin. Ardından Gizlilik ve Güvenlik paneline tıklayın. Çerezler ve Site Verileri bölümünde, Verileri Temizle düğmesine tıklayın. Önbelleğe alınmış web içeriği kutucuğu işaretlenmiş olarak Temizle düğmesine tıklayın. Sonrasında verileriniz silinmiş olacak.

Internet Explorer’da Araçlar düğmesini seçin, Güvenlik’in üzerine gelin ve ardından Gözatma Geçmişini Sil’i seçin. Bilgisayarınızdan kaldırmak istediğiniz veri veya dosya türlerini seçip Sil’i tıklayın.

Teknolojiden sosyal medyaya; domainden SEO’ya kadar birçok farklı konuda en güncel bilgilere ulaşmak için bloğumuzu takip edebilirsiniz.

Yorum Bırakın