Web sitenizi Google’da aramayı denediniz ve herhangi bir sonuç bulamadınız. Web sitenizin Google’da neden görünmediğini anlamaya mı çalışıyorsunuz? Google muhtemelen web sitenizi dizine eklememiştir ve bu durum SEO için tam bir kabustur.
SEO markaların dijital alanda birbirleri ile rekabet ettikleri en güçlü veridir. SEO sıralamanızı etkileyecek önemli faktörler bulunmaktadır. Google, sitenizin SEO dostu olmasını oldukça önemsemektedir ve tüm algoritması web sitenizin SEO puanı üzerinden arama motoru üzerinde inşa edilir. Daha önce sizler için yazdığımız SEO dostu web sitesi oluşturmanın püf noktaları ve temelleri yazımıza konuyu daha derin incelemek için göz atabilirsiniz.
Peki, aratma yaptığınızda Google neden sitenizi bulamıyor? Sorunu bulmak ve muhtemelen sorunu çözmek için sizlere hızlı bir kontrol listesi hazırladık:
1. Wordpress Ayarları
WordPress’in sitenizi arama motorlarının dizine eklemesine engellemediğinden emin olmalısınız. Bunun için WordPress sitenize giriş yapın. Ayarlar kısmında okuma kutucuğuna tıklayın ve Arama Motoru Görünürlüğü kutusunun işaretli olmadığından emin olun.
2. Robotlar Meta Etiketi
Robots meta etiketi, sayfalarınızın başlığına yerleştirilen bir kod parçasıdır. Bu kodun sitenizdeki durumuna bakmanız gerekmektedir.
Google’da bulunamayan sayfaya sağ tıklar ve “Sayfa Kaynağını Görüntüle”yi tıklayın ve şu özel kodu arayın:
<meta name=”robots” content=”noindex,follow”/>
Noindex’i görürseniz, web geliştiricinizin bunun yerine index’e dönüştürmesini sağlamanız gerekir.
3. XML Site Haritası
XML site haritası, arama motorlarına tüm sayfalarınızın listesini veren web sitenizin tüm sayfalarının bir dizini gibidir. Web sitenize yeni bir sayfa eklediğinizde, sayfanın site haritanıza eklendiğinden emin olun.
XML site haritanızı www.yourwebsite.com.au/sitemap.xml adresine giderek kontrol edebilirsiniz.
4. Robots.txt Dosyası
Robots.txt dosyası, web robotlarına web sitenizde hangi sayfaların taranacağını veya taranmayacağını söyler. Robots.txt dosyası ayrıca yalnızca belirli botların sitenizi taramasına izin verir ve başka botlara izin vermez. Robots.txt neden önemlidir ve nasıl kullanılır hakkında sizlerle daha önce blog sayfamızda bir yazı paylaşmıştık. Dilerseniz web siteniz için bu incelemeleri yapabilirsiniz.
Kendi robots.txt dosyanızı kontrol etmek için www.yourwebsite.com.au/robots.txt adresine gidin. WordPress siteleri için varsayılan robots.txt dosyası şöyle görünmelidir:
Kullanıcı aracısı: *
İzin verme: / wp-admin /
İzin ver: /wp-admin/admin-ajax.php
Googlebot’un bu sayfayı tarayabilip tarayamayacağını görmek için web sitenizden herhangi bir sayfayı da araçlar üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Eğer bu tarama sonucunda bir hata bildirimi ile karşılaşırsanız web geliştiricinizle robots.txt dosyanız hakkında konuşun. Ayrıca Googlebot IP adreslerini engellemediklerinden emin olmak için hosting sağlayıcınıza danışın.
Türkiye’de 1998 yılından beri hizmet veren isimtescil sağladığı domain ve hosting hizmetleri ile dünyada adından bahsettiren bir kurum olmuştur. Hizmetlerimizi incelemek ve faydalanmak için https://www.isimtescil.net/ web sitemizi ziyaret edin