DCOM nedir? DCOM (Dağıtılmış Bileşen Nesne Modeli) yazılım bileşenlerinin doğrudan bir ağ üzerinden iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür. Önceden “Network OLE” olarak adlandırılan DCOM, HTTP gibi İnternet protokolleri de dahil olmak üzere birden fazla ağ aktarımında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

DCOM’u devre dışı bırakırsanız, işletim sisteminin tüm işlevselliğini kaybedebilirsiniz. DCOM desteğini devre dışı bıraktıktan sonra, aşağıdaki sorunlar ortaya çıkabilir:

  • Uzaktan başlatılabilen herhangi bir COM nesnesi düzgün çalışmayabilir.
  • Yerel COM+ ek bileşeni, COM+ kataloglarını numaralandırmak için uzak sunuculara bağlanamaz.
  • Sertifika otomatik kaydı düzgün çalışmayabilir.
  • Windows Yönetim Araçları (Windows Management Instrumentation, WMI) sorguları uzak sunuculara karşı düzgün çalışmayabilir.

DCOM’u devre dışı bırakırsanız, etkilenmesi muhtemel birçok yerleşik bileşenler ve 3. parti uygulamalar vardır. Microsoft, hangi uygulamaların etkilendiğini test edip keşfetmedikçe DCOM’u ortamınızda devre dışı bırakmanızı önermez. DCOM’u devre dışı bırakmak tüm ortamlarda uygun olmayabilir.

DCOM desteği, tüm Windows NT tabanlı işletim sistemlerinde devre dışı bırakılabilir. Bu desteği devre dışı bırakmak için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Windows 2000 tabanlı bir bilgisayarda DCOM’u devre dışı bırakmayı belirtmek için, Windows 2000 Service Pack 3 (SP3) veya sonraki bir sürümünü çalıştırıyor olmanız gerekir.
  • Kayıtları düzenle

Bu önemli bölüm, yöntem veya görev, kayıtları nasıl değiştireceğinizin anlatıldığı adımları içermektedir. Ancak, kayıtları hatalı olarak değiştirirseniz ciddi sorunlar oluşabilir. Bu nedenle, bu adımları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun. Ek koruma için, kayıtları değiştirmeden önce yedekleyin. Sonra bir sorun oluşursa kayıtları geri yükleyebilirsiniz. Kayıt defterini yedekleme ve geri yükleme hakkında daha fazla bilgi için, Microsoft Bilgi Bankası’ndaki makaleyi görüntülemek üzere aşağıdaki makale numarasına tıklayın:

322756 Windows kayıt defteri nasıl yedeklenir ve geri yüklenir

Kayıt Düzenleyicisini başlatmak için aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\OLE

EnableDCOM string değerini N olarak değiştirin.

Değişikliklerin etkili olması için işletim sistemini yeniden başlatın.

DCOMCNFG.EXE Kullanın

Dcomcnfg.exe’yi çalıştırın.

Eğer Windows XP veya Windows Server 2003 kullanıyorsanız, aşağıdaki ek adımları izleyebilirsiniz:

  • Konsol Root altındaki Bileşen Hizmetleri node’una tıklayın.
  • Bilgisayarlar klasörünü açın.
  • Yerel bilgisayar için Bilgisayarım’ı sağ tıklatın ve sonra Özellikler’i tıklatın.
  • Uzaktan bağlanılan bir bilgisayarda, Bilgisayarlar klasörünü sağ tıklatın, Yeni’nin üzerine gelin ve sonra Bilgisayar’a tıklayın.
  • Bilgisayar adını yazın.
  • Bilgisayar adını sağ tıklatın ve sonra Özellikler’e tıklayın.
  • Varsayılan Özellikler sekmesini tıklayın.

    Bu Bilgisayarda Dağıtılmış COM’u Etkinleştir onay kutusunu tıklatarak seçin (veya tıklayarak temizleyin).

    Bilgisayar için daha fazla özellik ayarlamak istiyorsanız, DCOM’u etkinleştirmek (veya devre dışı bırakmak) için Uygula’ya tıklayın. Aksi takdirde, değişiklikleri uygulamak ve Dcomcnfg.exe’den çıkmak için Tamam’a tıklayın.

    Değişikliklerin etkili olması için işletim sistemini yeniden başlatın.

DCOM, Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003’te yerel olarak destekliyor.

DCOM hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki Microsoft Web sitesini ziyaret edin: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc958799.aspx

Kaynak: https://support.microsoft.com

Yorum Bırakın