Müşteri ve marka etkileşimi için kullanılan yöntemler teknolojinin de gelişmesiyle birlikte sürekli bir gelişim ve değişim sürecinin içerisinde ilerliyor. Bundan on yıl önce müşteri ve marka arasında oldukça stabil ve belirli kalıplar dahilinde devam eden bir ilişki varken teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu ilişki de evrim sürecine girdi.

Tüm dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu koronavirüs salgın süreci ile birlikte ise bu ilişki bambaşka bir boyuta geldi. Günümüzde artık çok daha fazla müşteri odaklı ve kişiselleştirilmiş bir iletişimden bahsediyoruz. İşletmelere de bu tabloda oldukça büyük sorumluluklar düşüyor. Öncelikle, işletmelerin koronavirüs ile mücadelede kendilerini sorması gereken sorular konusunda açık görüşlü olmaları ve içinde bulundukları durumu iyi analiz etmeleri büyük önem taşıyor.  İsimtescil olarak bu yazımızda, pandemi sonrası müşteri yolculuğunu inceliyoruz.

Pandemi Sonrası Müşteri Davranışları Nasıl Değişti?

Özellikle online platformlarda müşteri ilişkileri yönetimi pandemi ile birlikte oldukça önemli bir hale geldi. Bu dönemde yüz yüze iletişim ve satın alma işlemleri oldukça azaldı. Müşterilerin dijital platformlarda yoğun varlık göstermesi markaları da dijital açıklarını kapatmaya ve müşteri ihtiyaçlarına cevap vermeye itti. Dijital kanallar üzerinden birçok işini çözmeye alışan müşteri profili de pandemi süreci ile birlikte markalardan çok daha hızlı olmalarını ve anında çözüm sunmalarını bekler hale geldi.

Çoğu pazarlamacı, pandemi döneminde olumlu müşteri deneyimleri yaratmanın yeni yöntemlerini keşfetmek ve mevcut müşterileri elde tutarken bir taraftan da yeni hedef kitlelere erişmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Dijital araçların artan kullanımı, sosyal etkileşim, yaşam tarzı, iş, sağlık ve finans gibi alanlar online platformlar üzerinden kolayca halledilebilecek bir hale geldi. Bu değişiklikler de hedef kitleler tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Pandemi döneminde müşteri davranışları ve beklentileri büyük ölçüde değişti. Satın alma davranışları, sağlık bilinci, sosyalleşme, iş gibi alanların hepsinde değişimler yaşandı ve yeni müşteri davranışı kalıpları oluşmaya başladı. Bu değişim süreci önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Müşteri Davranışlarındaki Değişim Markalar için Fırsat mı?

Her değişim aslında birçok fırsat yaratır. Değişimi ve online platformların gücünü fark eden, bu yönde çalışmalarını hızlandıran markalar müşteri davranışları için büyük fırsatlar elde ettiler. Bu fırsatları değerlendirmek için hala zaman var.

İsimtescil olarak pandemi sonrası dünyada başarılı olmak için markaların yararlanabileceği fırsatlardan bazılarını derledik:

  • Müşterilerinizi Segmentlere Ayırın

Müşterileriniz hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve onların satın alma alışkanlıklarını doğru analiz etmek size hem kısa hem de uzun vadede kazandıracaktır. Müşterilerinizi anlayabilmek ve onların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunabilmek için bazı kategoriler belirleyebilirsiniz.

  • En iyi müşteri deneyimi, henüz sunmadığınızdır

Pandemi sonrası dönemde şirketler, müşteri verilerini toplamaya ve analiz etmeye her zamankinden daha çok önem göstermeye başladı. Doğru teknolojik temelden yararlanmak, müşterilerin müşteri yolculuğu boyunca önemli kullanım durumlarını desteklemesini sağladı. Bu da sürekli yeni müşteri deneyimleri sunmayı beraberinde getirdi. Ancak burada atlanmaması gereken çok önemli bir nokta var: Artık dönüşüm ve değişim çağındayız ve müşterilerinize ne kadar iyi hizmet sunsanız da bir adım ötesini hesaplamalı ve daha iyisini yapmanın peşinde olmalısınız.

Pandemi sonrasında müşteri beklentilerini karşılamanın en iyi yöntemi markanızı güncel tutmak ve yeniliklerin uygulayıcısı olmaktır.

  • Değişen müşteri deneyimlerini fark etmelisiniz

Müşteri davranışındaki değişimi göz önünde bulunduran markalar, değer ve esasları sunmaya odaklanmalıdır. Müşteri duyarlılığı, koronavirüsten etkilenen ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Koronavirüs sonrası bir dünyada, değişen müşteri deneyimlerine ve beklentilerine uyum sağlamak, anlamlı müşteri katılımını optimize etmenin ve dönüşümleri artırmanın anahtarıdır.

  • Çok Kanallı Etkileşim

Çok kanallı bir paket oluşturmak, bir son kilometre dağıtım platformuyla ortaklık yapmak veya sosyal medya siteleri aracılığıyla satış yapmak dahil olmak üzere, markaya ait olan ve olmayan temas noktalarının bir karışımını birleştirmeyi içeriyor. Yani müşterilerinizin bulunduğu her platformda markanız da konumlanmalıdır.

Markalar çok kanallı paketlerini oluşturmaya odaklandıkça, her bir temas noktası belirli bir amaca uygun hale getirilebilir ve potansiyel hedef kitleye büyük oranda erişilebilir.

İsimtescil olarak, domain, hosting, sunucu vb. dijital ihtiyaçlarınız için 7/24 çözüm üretmeye hazırız. Dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz

Yorum Bırakın