Marka tescili, markanın kime ait olduğunu belgelendirme şeklidir. Kısacası Marka tescili en önemli sınai haklardan bir tanesidir. Bu nedenle birçok kurum ve şirket marka tescilinin önemini kavrayarak marka tescil başvurularında bulunmaktadır.

Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi hedef kitleye nasıl sunacağınızı belirledikten sonra, muhtemelen şirketinize veya ürünlerinize özgü belirli logolara veya tasarımlara sahip olacaksınız. Bu markalar, markanızı tanımlamak ve rekabetten uzak durmanıza yardımcı olmak için kullanılır. Başka bir şirket, ürünleri için aynı (veya çok benzer) tasarımları kullanıyorsa, tüketiciler arasında karışıklığa neden olma ve markanızı seyreltme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ticari markanızı korumak çok önemlidir.

Ticari marka, grafiksel olarak gösterilebilecek ve çeşitli ürün veya hizmetlerle ilişkili olarak kullanılabilecek bir isimdir. Ticari marka bir kelime, kelime öbeği, resim veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Sunulan mal veya hizmetlerle ilgili açıklayıcı olmamalı, benzersiz olmalı ve ürünlerinizi veya hizmetlerinizi diğer şirketler tarafından sunulanlardan ayırt edebilmelidir. Sektörde, bu mal veya hizmetlerin bulunduğu genel kelimeler, korumaya tabi değildir. Herhangi bir rahatsız edici kelime veya resim de yasaktır. Başka bir kilit unsur dürüstlüğe duyulan ihtiyaçtır. Sunulan mal veya hizmetlerle ilgili belirli bir tanımlamayı kullanarak potansiyel bir müşteriyi yanlış yönlendirmek mümkün değildir.

Özellikle bir şirketin markasını marka olarak tescil ettirmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Zaten başka bir şirket tarafından kullanılıyorsa, hiç kimse ismini tanıtmak için zamanını harcamak istemez.

Marka tescilinin önemi, tahmin edebileceğinizden çok daha fazladır. Bunun temel nedeni, çoğu şirketin, ürünlerini rakiplerinin rakiplerinden ayıran bir faktörü olarak ticari markaları kullanmanın önemini fark etmesine rağmen, herkes bunları kayıt yaparak korumanın önemini takdir etmiyor.

Atamalarınızı kaydettirmek, başkalarına aynı veya kafa karıştırıcı şekilde benzer bir ticari marka altında aynı veya çok benzer ürünlerin satılmasını yasaklama hakkını verir. Haklarınızın ihlal edilip edilmediğini, insanların işaretinizi bir başkasıyla, başka bir şirketin kullandığı ile benzer şekilde karıştırması durumunda anlayacaksınız.

Bu nedenle, ürünlerinizi satmaya veya bu işaret altında hizmet vermeye başlamadan önce marka tescili yapmak son derece önemlidir. Bu, müşterilerinizin benzer ürünleri birbirinden ayırt edebileceğine ve hangisinin sizin olduğunu anlayacağına dair güven verecektir. Tescil, ticari bir fikrinizi, yabancı fikri mülkiyet pahasına yansıtmak isteyen rakiplerin izinsiz kullanımlarından korumanızı sağlayan çok yararlı bir araçtır. Bir marka tescil yaptırarak, markanızı tanıtabilir ve şirketiniz için iyi bir itibar oluşturabilirsiniz.

Bir ticari markayı tescil etmek için, korumaya ihtiyaç duyduğunuz ülkenin Patent Ofisine tescil için başvuruda bulunmanız gerekir. Birçok ülkede bu bağımsız olarak yapılabilir, ancak bir patent avukatı veya bir ticari markanın tescili için başvuruda bulunma konusundaki yardımında uzman tavsiyesi almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. İsim tescil ekibi size tavsiye, marka kontrolü ve marka tescili ile ilgili diğer yardımlar ve fikri mülkiyet korumanızdaki her türlü desteği sunabilir.

Yorum Bırakın