Türkiye’de ilk ses ve data trafiği, yerli 5G altyapısı ile gerçekleşti. Bütün dünyanın yavaş yavaş altyapısını kurmaya başladığı 5G altyapısı, ülkemizde de çalışmalarına hızla devam ediyor.

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi, ODTÜ Teknokent’te bulunan HAVELSAN Test Laboratuvarındaki NFVI altyapısı üzerinde gerçekleştirildi. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında gerçekleşen ilk ses ve data trafiği, HAVELSAN, i2i, TTG ve Pavotek firmalarının geliştirdiği 5G Çekirdek Şebeke ve diğer 5G şebeke elemanları üzerinden HD kalitesinde video transferi ve mevcut mobil operatörlere doğru ses araması canlı olarak yapıldı.

Yerli Yapım Milli Şebeke

Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Çekirdek Şebeke, NFVI, IMS şebeke (TAS), yönlendirici/anahtarlayıcı, EMS (Eleman Yönetim Sistemi) gibi 5G ürünleri birbirlerine entegre edilerek kullanıldı.

Yetkili kişilerden alınan bilgilere göre, çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor. TÜBİTAK destekli 16 Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) üye firma ve 3 operatör iş birliği ile proje devam ediyor. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi, 2020 yılına kadar tamamlanması ve Türkiye’nin de bu proje ile beraber teknoloji adına dünyada söz sahibi olması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Yorum Bırakın