Son birkaç yılda, video pazarlama giderek daha popüler hale geldi. Artık bir video görmeden internette dolaşamıyoruz ve neredeyse herkesin, anında yüksek kaliteli video çekmesine imkan tanıyacak cep telefonları bulunuyor.

Video SEO, videonuzu dizine eklenecek ve alakalı anahtar kelime aramaları için arama motoru sonuç sayfalarında sıralanacak şekilde optimize etmektir.

İsimtescil olarak bu yazımızda videolarınızın, arama motorlarında daha yüksek bir sıralamada yer alması, dolayısıyla daha çok kişiye ulaşması için videonuzun SEO için optimize etmenin yollarını inceliyoruz.

Videonuzu Arama İçin Optimize Etmenin Yolları

  1. Doğru Video Barındırma Platformunu Seçin

Videonuzu site trafiği ve yeni potansiyel müşteriler kazanmak için mi optimize ediyorsunuz? Yoksa amacınız daha genel bir düşünce liderliği veya marka bilinirliğinizi arttırmak mı?

Amacınız web sitenize trafik çekmekten ziyade, marka farkındalığınızı arttırmaksa, YouTube, Vimeo gibi platformları tercih edebilirsiniz. Bu tür platformlardan gelen trafikler, videonuz indekslendikten sonra aynı şekilde bu platformlara döner. Yani site ziyaretlerinize herhangi bir etki sağlamaz ancak marka farkındalığı açısından önemlidir. 

  • Bir Video Transkripti Ekleyin

Facebook, Instagram, Youtube gibi platformlarda gezinirken bazı videolarda altyazı seçeneği olduğunu fark edebilirsiniz. Bu altyazılar, konuşma metninin aynısının videoya eklenmiş halleri olabilir. Yapılan araştırmalar, büyük bir çoğunluğun videoları sessiz izlediği yönünde. Yani altyazılar düşündüğünüzden çok daha işlevsel olabiliyor.

Video transkriptleri, videolarınızı daha geniş bir izleyici kitlesi için daha erişilebilir hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda sayfada ek metin olduğu için videolarınızı arama botları tarafından daha okunabilir hale getirir.

  • Küçük Resminizin İlgi Çekici Olduğundan Emin Olun

Video küçük resmi, arama yapan kişinin videonuz dizine eklendiğinde göreceği şeydir, bu nedenle insanların tıklayıp tıklamamasında önemli bir rol oynar. Küçük resminizi, bir kitabın kapağını veya web sitenizin ana sayfasını düşündüğünüz gibi titizlikle seçmelisiniz. İlgi çekici, alakalı ve her yönüyle güzel olan küçük resimler, videoya tıklanma olasılığını arttırır.

  • Videonuzun Başlığına ve Açıklamasına Dikkat Edin

Tıpkı bir blog yazısında olduğu gibi başlık ve meta açıklama, videoların sıralanmasında önemli rol oynar. İlgi çekici bir video başlığı ve açıklaması hazırlamak için zaman harcayın. İnsanların gerçekten aradığı anahtar kelimeleri hedeflediğinizden emin olmak için anahtar kelime araştırması yapın. Başlığınızı seçerken kendinize mutlaka “Bu başlık benim karşıma çıksa tıklar mıydım? Bu başlık ilginç mi?” sorularını sorun.

YouTube videolarınızın izlenmelerini arttırmak için yeni yöntemler keşfetmeyi ihmal etmeyin.

  • Sayfanızın Geri Kalanının Videoyla Alakalı Olmasına ve SEO İçin Optimize Edilmesine Dikkat Edin

SERP’lerde yerleşim almak için yalnızca videonuzu optimize etmeye güvenemezsiniz. Sayfanın kendisinin de SEO için optimize edilmiş olması gerekir.

Web sitenizi organik olarak sıralamak zor olsa da, yüksek kaliteli içerik oluşturmaya ve teknik SEO bileşenlerinin yerinde olmasını sağlamaya devam ederseniz, sıralamalar gelecektir.

İlk Sıralamayı İstediğiniz Videoyu Daha Görünür Şekilde Konumlandırın

Google genellikle sayfa başına yalnızca bir videoyu dizine ekliyor. Bir sayfaya birden fazla video ekliyorsanız, öncelikli videonuzun, görünmesini istediğiniz video olduğundan emin olun.

Arama motoru tarayıcıları, genellikle ilk videodan sonra video taramayı durdurur. Özellikle bir videoyu optimize etmeye çalışıyorsanız, sayfada birden fazla videonun bulunması iyi bir fikir değildir. Sayfayı bu videoya odaklamak, videonuzun hak ettiği ilgiyi görmesini sağlayacaktır.

  • Aynı Videoyu Birden Çok Yere Gömmeyin

Hiç kendinizle karşılıklı maç yaptınız mı? Aynı videoyu birden fazla yere yerleştirmenin kendi kendinizle maç yapmaktan bir farkı yoktur.

Sayfanız ve videonuz birbiriyle alakalıysa ve sayfanın ve videonun sıralanmasını sağlamayı umuyorsanız, videoyu herkese açık web sitenizde başka bir yere yerleştirmenin bir anlamı yoktur.

  • Videonuzu Tanıtmak İçin Yalnızca SEO Yeterli Değildir

Google sürekli olarak algoritmalarını değiştiriyor. Videolarınızı sıralamak için sadece arama botlarına güvenmek yeterli değildir. SEO her ne kadar gerekli ve çok önemli olsa da SEO çalışmalarını reklam çalışmaları ile destekleyerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Facebook, Instagram ve YouTube reklamları, video içeriğinizi tanıtmanın yöntemlerinden bazılarıdır ve oldukça etkili sonuçlar sağlayabilirler.

Etkili performans gösteren dijital reklam türlerini keşfederek, videolarınız çok daha görünür hale getirebilirsiniz.

Yorum Bırakın