İyi yazılmış ve kullanıcının herhangi bir sorusuna cevap veren metinlerin, arama moturu sıralamalarında yükseldiğini ve ilk sayfada çıktığını biliyoruz. Bu SEO’nun çok önemli bir parçasıdır.

Peki Google, bu metinleri nasıl okuyup anlıyor? İsimtescil olarak bu yazımızda Google’ın çevrimiçi metinleri nasıl analiz ettiği hakkında bilgileri derledik.

Google metni nasıl anlar?

Google’ın yapması gereken en önemli şeylerden biri, internet kullanıcılarının arama çubuğuna yazdıklarını uygun bir arama sonucuyla eşleştirmektir. Peki Google burada metni nasıl anlıyor?

Kelime yerleştirmeleri

Google’ın patent başvurusunda bulunduğu ve üzerinde çalıştığı ilginç bir teknik, kelime gömme olarak adlandırılır. Kelimelerin diğer kelimelerle yakından ilişkili olduğunu bulmak üzerinden işleyen bu sistemde, bir bilgisayar programı belirli bir miktarda metinle beslenir. Daha sonra o metindeki kelimeleri analiz eder ve hangi kelimelerin birlikte görünme eğiliminde olduğunu belirler. Ardından, her kelimeyi bir dizi sayıya çevirir. Bu, kelimelerin bir dağılım grafiği gibi bir diyagramda uzayda bir nokta olarak temsil edilmesini sağlar. Bu diyagram, hangi kelimelerin hangi yollarla ilişkili olduğunu gösterir. Daha doğrusu, kelimeler arasındaki mesafeyi gösterir, bir nevi kelimelerden oluşan bir galaksi gibidir.

İlgili varlıklar

Kelime yerleştirmelerinden, ilgili varlıklar kavramına sadece küçük bir adım. İlgili varlıkların ne olduğunu göstermek için arama sonuçlarına bir göz atalım. Domain türleri yazarsanız, SERP‘in en üstünde göreceğiniz Domain uzantıları adı verilen ve bir dizi zengin sonuç içeren başlıktır. Bu domain uzantıları “.com.tr”, “.com” “.net.” şeklinde alt türler olarak alt kategorilere ayrılmıştır ve kelimelerin ve kavramların birbiriyle ilişkisini yansıtan çok sayıda benzer SERP vardır.

Google, NLP’ye yatırım yapıyor

Doğal dil işleme, makineler tarafından dilin anlaşılmasıdır. Bilgisayar biliminin en zor bölümlerinden biridir ve en fazla ilerlemenin kaydedildiği yerdir. Günümüzde, yönetilen sistemler tarafından giderek daha fazla güçlenen bir dünyada, doğru dil anlayışı her geçen gün daha önemli hale geliyor. Google bunu anlıyor ve NLP modellerinin geliştirilmesi için oldukça fazla yatırım yapıyor.

MUM: Google’ın yaklaşan dil modeli

Bu yılki bir etkinlikte Google yeni bir dil modeli olan MUM’ı tanıttı. MUM, çoklu görev yapabiliyor. Bu, bu modelin metni okuyabildiği, anlamını anlayabildiği, konu hakkında daha derin bir bilgi oluşturabileceği, bu bilgiyi zenginleştirmek için diğer medyaları kullanabileceği, 75’ten fazla dilden bilgi alabileceği ve her şeyi karmaşık arama sorgularını yanıtlayan içeriğe çevirebileceği aktarılıyor. 

Sonuç olarak, Google, bağlamı bir şekilde anlarsa, bağlamı da değerlendirip yargılaması mümkün oluyor. İçeriğiniz Google’ın bağlam kavramıyla ne kadar iyi eşleşirse, ilk sıralarda yer alma şansı o kadar yüksek oluyor. Bu nedenle, sınırlı bir kapsama sahip içerik yerine, konularınızı düzgün ve kapsamlı bir şekilde ele almanız daha doğru olacaktır. 

Kavramlar arasındaki ilişkileri açıkça yansıtan daha kolay metinler yalnızca okuyucularınıza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Google’a da yardımcı olur. Yani, içeriklerinizi oluştururken, okuyucularınıza fayda sağlamak amacıyla yazın. Çünkü Google, sizden tam olarak bunu istiyor.

Google, giderek gerçek bir okuyucu gibi oluyor. İyi yapılandırılmış, okunması kolay ve eldeki konunun bağlamına açıkça yerleştirilmiş zengin içerik yazarak, arama sonuçlarında başarılı olma şansınızı artıracaksınız.

Yorum Bırakın